UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.
Viktor Nordberg

Blogg december 08, 2016

Från skolbänken till drömjobbet – hur kan även du bli Data & Analytics-konsult?

Är du intresserad av en karriär inom Business Intelligence eller affärsanalys?

Den här frågan svarade Victor Nordberg jakande på i slutskedet av sina studier. Victor studerade informationssystemvetenskap vid Åbo Akademi. Han var på det klara med ämnet för sitt slutarbete och tankarna snurrade redan kring nästa steg i livet. Victors avhandling pro gradu handlade om värdet hos personlig information ur konsumentsynvinkel, och samma ämnesområde intresserade den unge mannen även i det framtida önskejobbet. Eftersom han är en handlingens man bestämde han sig för att själv ta befälet, så han tog reda på vilka företag som är banbrytande inom data & analys-branschen i Finland. Rongo visade sig komma klart högst upp på listan. Victor skickade företaget en öppen ansökan, och lämpligt ett par månader senare öppnade sig en intressant möjlighet i ett drömföretag. Genom ett företagsköp blev Rongo en del av Enfo, och Victor fick börja jobba inom ett ännu större nordiskt team.

Konsultens vardag

På Enfo arbetar Victor som juniorkonsult vid enheten Data & Analytics i business planning & analytics-teamet. Han arbetar i stor utsträckning med kundernas affärsplaneringssystem och rapportering med tillhjälp av flera olika teknologier. Victor har redan deltagit i Elisas, Oriola-KDs och Postens Anaplan-utvecklingsprojekt samt pre sales-verksamhet. Normalt kan Victors arbetsdagar delas in i två olika kategorier, kund- och kontorsdagar. Under kunddagar går det lätt en hel dag hos kunden och arbetet tillsammans med kunden är intensivt. Arbetet utförs enligt en flexibel agile-modell, och när det behövs tänjer man på dagen. När man samarbetar går det också enklare att förädla data till en nyttigare form. På kontoret är dagarna ofta mer rutinmässiga och arbetet går ut på att hålla Skype-möten, skapa kunddemor, öva teknik och administrera kundförhållanden. Även om kundarbetet passar Victor som är social, är det ändå mångsidigheten som håller intresset uppe.

De bästa bitarna i livet

Enligt Victor är det bästa med jobbet på Enfo att få arbeta med ytterst kompetenta människor. Kompetenskurvan pekar rakt uppåt och arbetet erbjuder lagom med nya utmaningar. Victor har fått ta ansvar redan från början, och att direkt ha fått ta itu med kundarbeten har varit givande och det har gett honom en massa mer konkret kunnande. Som tvåspråkig ser Victor också Enfos nordiska samarbete som en intressant möjlighet för honom att avancera och utvecklas i sin roll.

Arbets- och studielivet skiljer sig i själva verket inte så mycket från varandra, enligt Victor. Naturligtvis har arbetslivet inneburit egna, nya rutiner för honom och mörka morgnar kan han inte stanna i sängen när han har en kund som väntar på kontoret. Men Victor erkänner ändå inte att han redan skulle ha hamnat i det berömda ekorrhjulet. Den största överraskningen för den nya arbetstagaren har möjligen varit att arbetet är så konkret men å andra sidan också att det saknas färdiga lösningar. Utveckling är en ständigt pågående process och man lär sig först i arbetslivet.

Som motvikt till jobbet håller Victor på med idrott och nollställer sig ute på fotbollsplanen. Sommartid, när konsulterna har semester, är det skönt att hänga arbetskläderna på klädhängaren och ta på sig seglarskorna. Få saker slår ett trevligt sällskap och en segeltur. Förutom kanske ett kundprojekt som varit mitt i prick.

Victors minneslista för dem som blivit eller snart blir klara med studierna:

  • Försök att få ditt slutarbete klart innan du tar emot ett heltidsjobb – man dras lätt med i arbetslivet!

  • Man kan aldrig vara helt klar. Våga söka och var inte rädd för att kontakta företag som verkligen intresserar dig. Alla gånger behöver det inte ens finnas en ledig plats bara man kan sälja sig på rätt sätt.

  • Det är klokt att börja söka jobb redan innan man fått sin examen. Jobbsökning är ingen enkel sak men ge inte upp genast efter de första misslyckade försöken.

  • Ta ingen stress av att du inte har erfarenhet av en bransch. Man kan ha nytta av allt bara man kan lyfta fram sin erfarenhet på rätt sätt. Till exempel har Victor haft överraskande stor nytta av sin erfarenhet som kryssningsvärd. Erfarenheten har gett honom säkerhet att uppträda och trovärdighet, det vill säga egenskaper som är viktiga för varje framgångsrik konsult.