UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg september 29, 2014

Att underskatta den långsiktiga förändringen

Hur kommer vi att använda beslutsstöd i framtiden? Varje dag kan vi ta del av artiklar och rapporter om detta och andra liknande frågor. Det vi vet är en sak. Vi tenderar att överskatta förändringar i närtid och underskatta förändringar på lite längre sikt. Så när det gäller beslutsstöd så finns det anledning, som inom alla områden, att tänka på att när det kommer en ny funktionalitet eller liknande som får stor uppmärksamhet är det troligen inte just den som kommer att förändra allt för oss i morgon. Samtidigt som det finns anledning att tro att den är en del av en mycket stor förändring på lite längre sikt.

Att försöka se den långsiktiga förändringen kräver metodik. Främst för att vi människor är blinda för långsam förändring. 

Men också för att vi har svårt att se bortom den verklighet vi har runt oss här och nu. Det här brukar många exemplifiera med att Henry Ford lär har sagt att om han skulle ha frågat allmänheten vad de ville ha hade de svarat snabbare hästar!

Om du är intresserad av metodik för att försöka se lite mera av den långsiktiga trenden så kan du exempelvis läsa ”Everything we know is wrong – the trendspotters handbook” av Magnus Lindkvist.

Staffan Lindqvist – Enfo Pointer