UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg november 27, 2015

BI-nyheter i SQL Server 2016

Dagens inlägg redogör för en del av de nyheter som kommer med SQL Server 2016, med siktet inställt på det som rör business intelligence. Se detta som ett axplock av funktioner tillsammans med tankar kring varför det är intressant och hur det kan påverka dig som kund eller konsult. Förvänta dig dessutom en kavalkad av förkortningar och engelska termer.

Trots att det är cloud- och mobile-first som gäller, fokuserar vi nedan på mer jordnära on-premise-lösningar. Först ut är databasmotorn:

Nästa version av SQL Server kommer att ha stöd för Temporal Tables, eller tidsresor om man så vill. Förutsatt att du har förberett din underliggande tabell (eller konverterat existerande) kan du ställa frågor med utökad syntax likt nedan:

Man kan också tänka sig en vy över flera tabeller. Filtret på tid påverkar då bara de tabeller som är ”temporal”. Funktionen realiseras i bakgrunden av SQL Server, som håller styr på dina eventuella updates och deletes i en historiktabell. Användningsområden kan vara revisioner (data audit), SCD (slowly changning dimensions) eller när du ångrar din senaste delete. Historisering i sig är inget nytt men skillnaden är att nu är det i det närmaste gratis, och gratis är gott.

En annan liten med trevlig nyhet är att du nu slipper undersöka om tabellen finns inför en DROP. Visst är det snyggare att göra likt nedan:

Vidare har allas våra favoritakronymer också fått kärlek från Microsoft. Övergripande för dessa bör nämnas att utvecklingsmiljön är tänkt att konsolideras till Visual Studio. Visual Studio kommer kunna hantera SSIS, SSAS, SSRS såväl som databasprojekt. Notera även att installation av utvecklingsmiljön inte längre är en del av SQL Server (fristående nedladdning istället), vilket tillåter snabbare uppdateringar. Detta är också sant för SQL Server Management Studio.

I tillägg till ovan kommer designern i Visual Studio låta dig utveckla SSIS-paket för olika versioner av SQL Server (av allt att döma 2012 och uppåt), något som inte varit möjligt tidigare. Detta kan spara huvudbry för den som utvecklar mot olika miljöer.

Incremental deployment. Nu är det åter möjligt att deploya enskilda paket du gjort ändringar i. Mardrömsscenariot är annars att alla ingående paket (ändrade eller ej) i projektet måste gå via change advisory board vid deploy.

Klassiska rapportdelen av SQL Server kommer in i matchen igen. Eller vad sägs om stöd för moderna (!) webbläsare på både desktop, mobil och tablet. Rapporterna har nu stöd för teman via CSS.

Vad gäller SSAS har Microsoft lagt mest vikt vid den nyare Tabular-varianten. Här lockar man med bättre modelleringsmöjligheter nu med många-till-många relationer. 50-talet nya funktioner och ökad prestanda genom parallell processering av partitionerade tabeller.

Klassiska Multidimensional SSAS har försetts med en del nya datakällor och prestandaförbättringar.

Om ni själva vill ladda ned och utvärdera SQL Server 2016 är det möjligt att göra så i 180 dagar via denna länk hos Microsoft. Vi ser fram emot skarp lansering någon gång under nästa år.

Emil Persson, Busniness Intelligence-konsult, Enfo Pointer

Källor:

Books Online for SQL Server 2016 »

Läs Emils tidigare blogginlägg

Ett effektivare datalager med SQL Server 2014 »