UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg juli 08, 2014

Borde vi inte fokusera på att inte fatta helt galna beslut?

Drivkraften bakom beslutsfattande kanske inte alltid bara behöver vara en strävan efter att hela tiden fatta rätt beslut utan vårt fokus kanske borde ligga mer på att inte fatta fel beslut. Vi som jobbar inom branschen beslutsstöd strävar ofta mot att vi skall fatta allt bättre och bättre beslut nu när vi har möjlighet att analysera allt det data som finns att tillgå.

Någon som verkligen kan fatta beslut och framförallt lära ut beslutsfattandets ädla konst är den i media omskrivna ”beslutsstödsdoktorn” Ari Riabacke. Då han under våren var talare under "Framstegsdagen" så fick jag i och med förberedelserna möjlighet att diskutera innehållet i hans framförande över en lunch. Ari Riabacke ställde då denna fråga till mig ”-Andreas, tänk om det är helt tvärtom, att vi borde sträva mot att inte fatta de sämsta besluten, det kanske är good enough?”. Sedan dagen då frågan ställdes till mig har jag reflekterat kring detta och hur vi borde ändra vårt fokus när det gäller sunt beslutsfattande i våra verksamheter.

När vi bygger våra business case har vi oftast ingångsvärdena att vi endast skall fatta så bra och genomtänkta beslut som möjligt, men visst borde vi även fokusera på att inte fatta de allra sämsta besluten också.

Andreas Wickell, Ledning, Enfo Pointer