UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg augusti 24, 2017

Snabbare BI/DW-projekt – är automatisering rätt och enkelt?

”Med ett tålamod och fokus som bäst kan liknas vid en nötsamlande ekorre på en trippel espresso… ” En bra inledning, som jag snott från mig själv i blogginlägget ”BI under piskan – snabbare, snabbare, snabbare!” som diskuterar self-service-trenden. Men när self-service inte är tillräckligt, vad är nästa steg? Även våra BI/DW-projekt kan dopas för att åstadkomma snabba agila leveranser – och dessutom finns verktyg som delvis gör jobbet automatiskt!

När beställarrollen är otålig och har höga förväntningar måste leverantörer av BI/DW-projekt se om sitt hus – hur blir vi bättre? Hur kan vi åstadkomma ytterligare snabbhet i leveranserna? Kan verktyg för att automatiskt generera kod bakom kulisserna vara ett sätt? Är det enkelt och problemfritt eller behöver viss försiktighet iakttas? 

Nyfiken? Läs gärna vidare.
 
Det finns en skrälldus med olika automatiseringsverktyg på marknaden som siktar på BI i allmänhet och DW i synnerhet. Verktygen lovar guld och gröna skogar och har det Stora Löftet om att reducera utvecklingstiden i projekt i allt från 50 % till 90 %. Det låter ju helt fantastiskt! 

Är det verkligen så enkelt? Nja är väl det ärliga svaret. Ett annat svar är ”det beror på”. De verktyg som finns som fullfjädrade produkter konkurrerar ofta med de egna automatiseringsverktyg för smalare utveckling som varje konsultfirma av dignitet har, eller för den delen varje linjeorganisation där ansvarig utvecklare är tillräckligt lat och smart för att automatisera triviala arbetsuppgifter. 

Så vad är det egentligen tredjepartsprodukterna erbjuder och hur skiljer sig detta från internt utvecklade verktyg? Förutom priset då, som rör sig mellan 15 000: - per utvecklarlicens och år, upp till 350 000:- per företag och år. Det är nu insikten om att det knappt går att jämföra verktygen kommer, de har olika syften, tillgodoser olika målgrupper, har olika mängder av funktioner och har olika licensmodeller. En enkel sortering ger två huvudgrupper enligt följande:
 

Kategori 1: En enkel väg till ändamålsenlig mättnad - Mac-n-cheese

 

 

Här återfinns de verktyg, t.ex. de som utvecklats internt, som automatiserar ”monkey coding”, eller säljspråksmässigt ”vi reducerar den mänskliga faktorns inverkan på slutresultatet”; så vackert sagt! Verktygen fokuserar på att reducera utvecklingstiden och samtidigt ge ett bättre slutresultat, genom att på enklast möjliga sätt koppla sig till många datakällor och hämta eller lämna data i opiffat eller tillpiffat skick.

Kategori 2: Niorätters meny med extra allt och chilisås på

 

De stora fullplattformsprodukter som inkluderar autogenerade dataflöden (ETL), datamodellering, visualisering & analys och slutligen övervakning och automatisk dokumentation. Vän av ordning noterar raskt att ”men Governance, det är ju inte en teknisk lösning. Och inte Change Management heller. Eller ja, vi har ju Jira för det…”.

Exakt på pricken. Fördelen med en fullplattformsprodukt är att den adresserar alla tänkbara behov på ett synnerligen konsekvent sätt. Nackdelen är med en fullplattformsprodukt är att man får en hel låda med verktyg som man dels kanske redan betalar för och dels kanske inte har användning för. Dessutom är det extremt få fullplattformsprodukter löser ALLA behov i ALLA situationer och hur lätt är det då att göra undantagslösningar? Många av extrafunktionerna stödjer processer som inte är specifika för BI och DW, de är tvärgående och påverkar många system och affärsområden – varför i hela friden ska då allt skötas från BI-lådan? I den mån man vill ha ett Happy Meal till frukost, lunch och middag i resten av sitt liv, så är det såklart en väldigt tilltalande lösning.

Gråzonen mellan kategori 1 och 2 kan innehålla riktiga fynd för den medvetne shopparen. Här finns de verktyg som börjat addera extrafunktionalitet men inte har nått ända fram till kategori 2. I vissa fall - klokt i mitt tycke – finns inte ens ambitionen att nå ända fram. ”Den medvetne shopparen”. Så enkelt det låter. Tre små ord; smickrande, tilltalande och lite lustfyllda så där – shopping? Härligt! Detta undflyende mentala stadie kan vara relativt enkelt att uppnå för den som använder Prisjakt för att leta bästa pris på barncyklar för sin närmaste 1 och 10 människa.

För att bli en bra shoppare för produkter inom automatisering av BI och DW finns det färre alternativ. Typ den här bloggen. Grattis till dig som läsare! Djävulen gömmer sig i detaljerna. Detta är alltid extra sant när vi pratar teknik, och därtill BI och DW där personliga åsikter och behov normalt helt styr vad, när och hur något utvecklas. Vill vi ha ett verktyg utan HDMI-uttag? Eller ska färgen vara rosa för att matcha koncernens färgpalett?

Ett förslag på checklista är följande: 

Beroende på ett företags affärsbehov och – processer, BI-strategi och val av IT-plattformar, tidigare inköpta applikationer, vägval inom IT-arkitektur och BI/DW-arkitektur så får de olika punkterna olika tyngd.  

Av erfarenhet kan jag nämna två punkter som låter glammigt men som i praktiken är långt, långt under förväntan.

1. Automatisk dokumentation: Det finns två nivåer av dokumentation som är extremt enkla att automatisera; dels översiktliga beroenden (system A pratar med system B) och dels på extrem detaljnivå (i tabell X, rad 2, kolumn Y så är datatypen ”text”). Den första nivån är ok men sällan behövd, den sista nivån är oftast HELT ointressant. Den nivå som oftast behövs är istället mellannivån som adresserar frågor som ”vilka affärsregler har påverkat informationen i flytten från källsystemet till min analys?” och då uttryckt på max ett A4. Detta är svårt om inte omöjligt att automatisera.

2. BI tool: I vår snabbrörliga värld så pratar vi ofta om BYOT – Bring Your Own Tool. Varje användare vill ha möjlighet att fritt välja verktyg, ibland flera beroende på vilket användningsområde som är aktuellt. De leverantörer som har en ambition att nå fullplattformsnivå vill ofta gärna ta betalt för ett inkluderat BI-verktyg, som i vissa fall blir det enda som tillåts. Detta är ett säkert sätt att knäcken på vilken engagerad användare som helst. Don’t do it.  

Vi på Enfo Data & Analytics har såklart våra egna interna kategori 1-verktyg men vi är lika vassa på att sortera leverantörer och produkter på automatiseringsmarknaden – behöver ni hjälp så hör av er!

Hela vägen till värde!

Det kan te sig svårt att veta var arbetet skall börja. Var uppnår vi mest affärsnytta? Enfo är din guide och rådgivare för att driva din Business Intelligence-satsning hela vägen till värde!

 

 

Magnus Hagdahl

Vice President of Information Management Nordic / Senior Architect

Enfo