UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg oktober 08, 2015

EA älskar ICC

Visst gillar vi i IT-världen förkortningar? Det kryllar av dem, och inte sällan krockar de med varandra. Jag har suttit på möten och glatt hävt ur mig MDM (i tron att alla i rummet begriper att jag pratar om Master Data Management), men efter ett tag tittar någon konstigt på mig och undrar vad mitt svammel har med MDM (Mobile Device Management) att göra.

Därför kanske det är dumdristigt att två av tre ord i rubriken på det här inlägget består av förkortningar, men låt gå, jag får utveckla vad de betyder så att ingen tror att jag pratar om t ex Electronic Arts, som utvecklar spel.

I mitt jobb träffar jag hela tiden representanter för ”EA”. Uppfattningen om EA skiftar ganska mycket, men vi kan väl lyssna på vad Gartner säger. Eftersom de säger det på engelska har jag översatt till svenska. Jag lovar, det låter faktiskt lika yxigt på originalspråket:

”Enterprise Architecture (EA) är en disciplin för att proaktivt och holistiskt leda en organisations svar på omstörtande faktorer genom att identifiera och analysera genomförandet av förändringar mot önskad affärsvision och -utfall. EA levererar värde genom att presentera affärs- och IT-ledare med rekommendationer för att justera strategier och projekt för att nå resultat som exploaterar dessa omstörtande faktorer.” – Puh!

Så vad betyder då detta? Jo, om man gräver lite djupare handlar EA om att hålla ihop företagets vision och mål med de förmågor som krävs för att nå desamma. Som Gartner tydligt poängterar är det viktigt att kunna justera sina strategier och projekt för att möta ”omstörtande faktorer”. Omstörtande faktorer finns det gott om i vår tid. Hela digitaliseringen är förmodligen minst lika omstörtande som internet var på sin tid, så företag och organisationer måste snabbt kunna ställa om för att ”exploatera dessa faktorer”.

Så vad har då EA med ICC att göra (och då pratar jag inte om International Criminal Court utan Integration Competence Center)? Jo, det visar sig att möjligheten att exploatera omstörtande faktorer i väldigt stor utsträckning bygger på att kunna integrera. Partners, kunder, myndigheter, saker, leverantörer etc möts via de explosionsartat ökade möjligheter som ges av internet, publika API:er, mobila enheter m m. Min kollega John Torgersson skrev häromveckan om vikten av att ha sina affärsprocesser på plats för att kunna exploatera digitaliseringens möjligheter. Den andra nyckelförmågan är att snabbt och säkert kunna integrera sina affärskritiska system med alla de innovativa interaktioner som digitaliseringen möjliggör. Det är självklart här ICC kommer in i bilden. I verkligheten visar det sig ofta att en stor del av den praktiska skillnad som en EA-funktion kan bidra med uppstår just i frågor kring integration i vid bemärkelse. Ett effektivt ICC kan hjälpa verksamheten att få tillgång till rätt information, till rätt person, vid rätt tid, och till en rimlig kostnad. Utan ett ICC kommer olika projekt att koppla upp sig hej vilt mot olika system, och varken säker åtkomst eller informationskvalitet kan garanteras.

Så om du går i EA-tankar, kroka arm med ditt ICC. Och om du inte har något ICC än kan vi hjälpa dig att få ett på plats. Och behöver du hjälp att komma igång med EA är vi bra på det också. Vi hjälper idag kunder att i praktiken få synergier mellan sin EA-funktion och sitt ICC.

Martin Rydman, affärsområdesansvarig Integration, Enfo Zystems

Läs mer av Martin Rydman »

Läs John Torgerssons inlägg (nämnt i texten) »