UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg oktober 10, 2016

En orienterande genomgång av Extensions i QlikView och Qlik Sense

I QlikView och Qlik Sense finns ett flertal objektstyper som täcker de flesta behov när det kommer till att delge information. Oftast räcker dessa till mer än väl men ibland uppstår behovet att visa informationen på ett speciellt sätt eller kanske du som utvecklare har en genial idé som tyvärr inte går att realisera med inbyggd standardfunktionalitet; Enter extensions!

Extensions är kod, oftast skriven i javascript, som interagerar med QlikView eller Qlik Sense. Vissa extensions säljs av tredjepartsföretag och förvaltas löpande, andra är hemmasnickrade av ambitiösa utvecklare. Det kan handla om interaktiva kartor, nya typer av urvalsboxar, KPI-objekt eller kanske en helt ny typ av diagram. Det kan även handla om extensions för att posta information från en app i Slack, att centralt styra innehållet i Qlik Sense master items eller ett interface mellan Qlikview och R. Endast fantasin sätter gränsen.

Extensions är en större del i Qlik Sense än vad det var i QlikView, dels pga det än så länge tämligen bristfälliga objektsutbud som finns i Qlik Sense, dels pga det faktum att extensions fungerar bättre tillsammans med Qlik Sense då hela plattformen i praktiken är en html-sida och extensions inkorporeras sömlöst med övriga objekt på ett enklare sätt än i QlikView.

Så vad består en extension av egentligen? Ett objekts-extension, tex ett diagram, består av minst två filer: Defintion.xml som innehåller metadata tex namn, beskrivning och initala värden. I Qlik Sense har filen ändelsen .qext. Script.js är själva scriptfilen som bygger objektet. Utöver det så kan fler filer behövas, allt beroende på omfattningen av objektet, tex svg-, png-, css- eller qvpp-filer.

Installationen är enkel. Placera filerna i för där avsedd mapp vilket skiljer sig åt lite beroende på om det är QlikView Desktop, Server eller Qlik Sense. Därefter är det bara att börja utveckla! Notera att för att objekten skall synas i QV så måste webview användas vilket ger samma interface som möter användarna i ajax-klienten. Då vyerna skiftar layouten något är det alltid en bra idé att växla mellan de två alternativen ändå i syfte att kontrollera det visuella utseendet.
Vidare måste du som QlikView-utvecklare lägga ditt extension både i serverns extensionmapp såväl som desktopklientens, om du nu inte listigt pekat om dessa till samma mapp.

På Qlik Branch finns ett bibliotek med mer eller mindre utvecklade extensions att testa, både till QlikView och till Qlik Sense. Alla extensions på Qlik Branch är open source och laddas enkelt ner, oftast via Github. Observera att kvalitén varierar relativt kraftfullt mellan projekten. Vissa är i stort sett färdiga, andra är mer i ett alfa/beta-stadium så rekommendationen är att testa noggrant innan produktionssättning. Ge gärna utvecklaren feedback om du ser möjligheter för att driva projektet framåt.

Den driftiga utvecklaren utvecklar givetvis sina egna objekt alternativt modifierar befintliga. D3.js är ett javascriptsbibliotek som är en utmärkt utgångspunkt för inspiration. På d3js.org finns ett urval av mer eller mindre användbara exempel som med relativt enkla medel går att lyfta in i Qliks produkter. För detta krävs lite kunskaper i javascript men trägen vinner, ta ner källkod, studera och testa!

Jag tänkte här nedan visa några exempel på objekt som finns färdiga att ta ner från Qlik Branch.

Qlik Sense:

Sankeydiagram

Sankeydiagram

 

Diagramtypen passer sig utmärkt för att visualisera flöden mellan noder och finns även till QlikView. Hur rör sig värde x från A till D via B och C? Att visa detta i en lista blir inte överskådligt och med hjälp av ett sankeydigram som tydliggör aktuellt flöde blir det mycket lättare att se hela bilden. Diagramtypen utvecklades ursprungligen av den irländska kaptenen Matthew Henry Phineas Riall Sankey för att visa energieffektiveteten i en ångmaskin.

 

Funnel-chart

funnel chart

 

Säljarnas favoritdiagram. Diagramtypen används med fördel för att visa en säljpipeline.

Qlik Qlik Sense screen resizer

Är du trött på Qlik Sense raster och saknar möjligheten att få layouten som du vill utan att skapa en mashup? Nyttja denna extension för att ändra storleken på rastret.

 

QlikView:

Kalenderobjekt

calender

 

QV Calendar är ett kalenderobjekt för att enkelt välja från och till datum i kalenderformat. Ger en för användaren bättre visualisering av datum-urval än en klassisk filterbox. Det är dessutom enklare att välja mer exakt vilka datum som skall väljas och inte, utan att behöva klicka sig blå med ctrl-tangenten.

Hierarkiska trädstrukturer

Hierarki

 

Om du har en hierarkisk struktur som skall visualiseras är detta ett glimrande objekt i synnerhet tillsammans med funktionen Hierarchy(). Grenarna går att minimera och kan genom att hålla muspekaren över datapunkten visa ett värde.

Icke hierarkiska strukturer

icke hierarkis struktur

 

Har du ett flöde som inte går att strukturera hierarkiskt så kan Icon Graph nyttjas. Du kan ändra ikoner och visualisera cirkulära flöden, tex laddflöden eller andra liknande processer.

Det finns fler exempel, men det lämnar jag till dig att utforska själv! Stöter du på ett mustigt extension eller kanske rent av gör ett eget, tveka inte att dela det med andra.

Johan Engberg, Business Intelligence Consultant, Enfo


Länkar:

http://branch.qlik.com/
En sida för att dela och samarbeta på projekt med öppen källkod.

http://market.qlik.com

Marknadsplats för extensions, bade gratis och licensierade

https://d3js.org/

Javascriptbiblioteket d3.js används för att underlätta skapandet av datavisualiseringar i webbläsaren.

https://github.com/

Github, webbhotell för mjukvaruutvecklingsprojekt.

http://qliksite.io/tutorials/qlikQlik Sense-visualization-extensions/part-00/00-toc/#

En tutorial för att skapa egna extensions i Qlik Sense.

https://help.qlik.com/en-US/qlikview-developer/12.0/Subsystems/Extensions/Content/extensions-start.htm

Hjälpsidan med information om extensions i QlikView 12.

http://cloud.qlik.com

Dela Qlik Senseapplikationer i molnet

http://community.qlik.com

Community forum för hjälp och support