UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.
Qlik Tips Tricks

Blogg juni 08, 2017

Qlik Tips & Tricks

Då man dagligen arbetar i ett verktyg utan att kommunicera med andra, kan det förutom att bli rätt så ensamt så att man börjar arbeta på ett sätt som kanske inte är best practice.

Därmed lägger man massa tid på att komma runt något tekniskt som andra redan löst eller något som helt enkelt finns inbyggt i verktyget redan från början men som man inte nyttjar.

Här är några tips från oss på Enfo som kan hjälpa dig att ta dina Qlikprojekt till nya nivåer!

Qlik Sense

Precis som andra verktyg så erbjuder Qlik Sense snabbknappar för att öka takten på arbetsflödet. Vanliga snabbknappar såsom Ctrl + S för att spara är de flesta familjära med, men här är några snabbknappar som du kanske inte hört talas om!

Ctrl + 00 - i Data Load-editorn genererar ett testscript och autogenererar lite data som kan testas med. Slipp hitta på testkod själv.

Ctrl + piltangenter – Navigera mellan ark, upp tar dig till första ner till sista. Höger och vänster navigerar till nästa samt föregående ark. Inte ska du behöva klicka runt i Qlik Sense, nu kan du se riktigt proffsig ut!

Ctrl + E – Gå in i editeringsläge för ett ark. Används oftare än inte, ut och in i editeringsläge.

Esc – Gå ut ur visningsläge i storytelling-vyn, avmarkerar en visualisering i editeringsläge, tar bort val i en visualisering. Alltid skönt med en utväg; Avbryt, avbryt allt!

Då Qlik Sense är webbaserat kan man enkelt felsöka appar genom Multi-fönstertricket. Du öppnar en publicerad applikation i olika webbläsare eller på olika enheter. Så kan du utveckla och se resultatet på samma gång för att upptäcka ex. olika beteenden på olika skärmar. Varför jobba hårt när man kan jobba smart.

QlikView

Även i QlikView så kan man ha missat några snabbknappar, här är våra favoriter:

Ctrl + Shift + S – Växla mellan att visa alla dolda objekt och att dölja dem. Tappat bort ett objekt? Inte längre, där är det ju!

Ctrl + Shift + O – Öppna en app genom en server (accesspoint). Det är på detta sätt du gör en license lease för att kunna utveckla lokalt eller felsöka just appen som ligger uppe på servern. Det är inte en bugg, det är en inbyggd funktion.

Ctrl + G – Gå till ett specifikt radnummer i koden. Aldrig fel att vara exakt.

Ctrl + R – Vår mest använda snabbknapp, laddar om applikationen. Hela applikationen. Partial reload Ctrl + Shift + R.

Ctrl + K,C – Kommenterar ut markering i script. Jag hade inte tänk skriva den kodraden i alla fall!

Ctrl + Shift – När du har ett diagram markerat kan du med denna kombination flytta runt alla delar i diagrammet med muspekaren. Ska det vara, så ska det vara på mitt sätt.

enfo blog qlik tips

Hur vet vi alla dessa häftiga snabbknappar? Ett sätt att lära sig flera är att växla till att visa dem. I verktygsfältet. Högerklicka och välj Customize. På bladet Options kan du välja ifall du vill visa snabbknappar i verktygsfältet.

 enfo blog qlik tips

 

 

David Ardai Jansson
Business Intelligence Consultant
Enfo Data & Analytics