UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg december 20, 2017

Ett blogginlägg om vikten av bra systemstöd

Vi är ett gäng som brukar komma in lite tidigare till kontoret och i morse fastnade vi ett intressant samtal om budgetering. Det var jag (före detta controller och numera konsult inom Planning), en säljare och en konsult inom databashantering och trots våra olika infallsvinklar alla kunde enas om en sak – budget är tråkigt!

Vi pratade excel (trist), kontoplaner (tristare), gamla utfallssiffror (tristast!) och jag kände spontant att vi hade fel trots att vi var så rörande överens om saken. Vi pratade ju inte om planering/budgetering egentligen, vi pratade om verktygen och bieffekterna istället. Och det är där väldigt många fastnar i processen, så otroligt mycket tid och kraft läggs på det runt omkring att man missar vad det egentligen handlar om!

Budget och planering ska ju handla om att omvandla strategi till handfast taktik, att bryta ner affärsmodellen i siffror och samtidigt bekräfta att man får det att gå ihop! Det ska ju inte handla om att fylla i siffror i rutor, uppdatera excelformler och hämta gammalt utfall – men det är tyvärr där som tyngdpunkten hamnar när man vill göra en bra budget och inte har ett systemstöd.

Så vad behövs för att göra en bra budget?

  • Empiri – hur ser utfallet ut den senaste perioden?
  • Målbild – vart är vi på väg? Vad har ledningen för ambitioner?
  • Affärskännedom – hur ser vår affärsmodell ut? Vad driver våra intäkter och kostnader?

Och var kommer systemstödet in i bilden?

Ett planningverktyg stödjer planerarna med relevant historik och målvärden(om sådana finns) utan att en controller behöver slita som en hund för att exportera data och uppdatera excelfiler till förbannelse.

Ett bra planningverktyg är utformat på ett sätt som beskriver verksamheten, inte en kontoplan rakt upp och ner utan en planeringsvy som användaren känner igen sig i. En säljare skiter fullständigt i om intäkterna redovisas på konto 3010 eller 3011, hon vill veta vilka kunder och/eller vilka produkter bygger upp hennes försäljning. En personalansvarig ska ha koll på antal anställda inte antal procentenheter som ska sättas av till sociala avgifter. Och en produktionsansvarig behöver veta antal enheter hon behöver producera inte hur många kronor sålda varor.

Har man dessutom kunnat lägga in lite logik och drivare i verktyget så får man ett intelligent stöd för what-if/scenario analyser och automatik istället för plitande av siffror i boxar.

Med ett planningverktyg har organisationen det stöd de behöver för att göra träffsäkra budgetar och prognoser, och de som jobbar med processen och analyserna finns tid till att faktiskt analysera siffrorna istället för att bara försöka få in dem! Tiden som sparas kan läggas på andra ännu mer värdefulla saker som att faktiskt kunna agera på resultatet av analyserna…

Vill du också få tid över till annat? Kontaktas oss på Enfo Planning så berättar vi mer.

Hanna Hulkrantz, Consultant, Enfo Planning 

Ladda ner vår guide och ta reda på hur du effektiviserar din ekonomiavdelning.