UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg april 28, 2016

Gratis är gott

Idag ska vi titta lite närmare på delar av Microsofts ”Visual Studio Dev Essentials”. Ett program där man har samlat verktyg, tjänster och support för generell utveckling. Den intresserade kan ta del av detta gratis. Dev Essentials innehåller en rad funktioner för utveckling mot t.ex. Android, iOS eller webb. Läsarna av denna blog är nog mer nyfikna på om det finns något relaterat till BI? Det gör det, häng med!

Gratis är gott

Microsoft SQL Server

Developer Edition av vår favorit RDMS-plattform är numera gratis att ladda ned. Versionen motsvarar Enterprise varianten av SQL Server i funktion, men får bara användas i test och utvecklingssyfte. Dock är det på inget sätt begränsat till din lokala dator utan kan användas i större miljöer, då utan produktionsdata. Man har sedan tidigare kunna utvärdera många av Microsofts produkter inklusive SQL Server under mer traditionella former ofta med en tidsbegränsning om 90 -180 dagar.

En välkommen kursändring som borde öka tillgängligheten till SQL Server, om inte annat slipper man dribbla med utvärderingsversioner som löper ut.

Även kommande version, SQL Server 2016, kommer finnas tillgänglig under samma villkor när den släpps inom kort. 

Visual Studio Team Services

BI-utveckling ska också ha versionshantering eller hur? Visual Studio Team Services erbjuder detta som en tjänst. Den resulterande servern huserar i molnet och går att koppla upp sig mot med bland annat Visual Studio. Administration och tillgång till tjänsten sker via en portal på webben. För BI-teamet kan detta vara en lösning att hålla styr på databas och ETL-projekt om man samtidigt inte vill eller kan sätta upp egen infrastruktur för detta. Visual Studio Team Services stödjer Git och TFS, och utöver ren versionshantering erbjuder man också verktyg för agil planering i Kanban-stil.

Gratis för små team upp till 5 användare.

200 Kr per månad i molnet

Dev Essentials erbjuder ett års prenumeration på Azure laddat med 200 Kr/mån som man kan använda hur man vill. Vad Azure erbjuder förtjänar förmodligen sitt eget inlägg, inom BI-världen kan man till exempel tänka sig att lägga test eller utvecklingsmiljön i Azure. Dock ska man komma ihåg att $25 eller 200kr i månaden försvinner snabbt. En någorlunda kompetent databas kommer kosta mer än så att ha igång konstant. Det är fortfarande intressant i testsyfte eller för att sätta upp en demonstrator.

Prova själv och undersök andra erbjudanden hos Microsoft.

 

Emil Persson
Enfo BI & Analytics

 

Källa: Microsoft