UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg mars 17, 2015

Kom igång med effektivare budgetering genom Effectplan

Nu börjar det bli vår på allvar! När solen kommer fram känns allt så mycket lättare, man glömmer den tunga och mörka hösten och vintern med allt vad budget och bokslut heter. Nu är den perfekta tiden att börja tänka på hur du kan förenkla det kommande budgetarbetet! Har du, liksom många andra företag, en krävande budgetprocess där större delen av arbetet går ut på att hantera processen istället för att analysera siffrorna och skapa kvalitativa budgetar?

Många företag sitter än i dag med stora Excelschabrak för att hantera budgeteringen. Dessa har ofta en stor logik inbyggt i sig och det är bara enstaka personer som kan underhålla detta. Den här typen är lösningar kan kännas effektiva eftersom det inte kräver någon investering men där lurar man sig själv. Lösningarna är relativt dyra, hur mycket tid läggs inte på att underhålla det hela och vad är det egentligen som riskeras. Jo, förutom att det krävs mycket tid i underhåll inför en budgetprocess och att det är en stor sårbarhet med Excels formler och beräkningar som kan råka bli fel när något tidigare i kedjan ändras så att budgeten faktiskt blir fel så riskerar man tiden går till hanteringen av processen istället för att tiden läggs på kvalitativt arbete för att ta fram en korrekt budget.

Företag bör lämna denna typ av sårbara lösningar och i dag finns det bra alternativ till budgetprogram, allt från stora lösningar med datalager till snabbinstallerade program.

Ett av dessa snabbinstallerade program är Effectplan. Detta program är ett steg upp från Excel men med en enkelhet som medför att en första installation bara tar ett antal veckor och sedan kan kommande budgetomgångar hanteras intern utan konsulthjälp. Effectplan är ett budgeteringssystem med arbetsflöde och beräkningar. I arbetsflödet kan man följa budgetens gång översiktligt och olika personer kan budgetera olika delar och belopp kan räknas fram och fördelas på olika sätt.

Effectplan innebär en smidig budgetering med större stöd och säkerhet, helt enkelt!

Anna Wård, beslutsstödskonsult, Enfo Pointer