UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg maj 28, 2015

Månadens intervju: Emmy Sjörs

Så mycket som 73 % av medarbetarna i en vanlig svensk organisation är inte motiverade i sitt arbete (Gallup 2013). Många studier som utkommit de senaste åren ger en intressant förklaring. I takt med att våra arbetsuppgifter blir mer kreativa och kräver komplex problemlösningsförmåga ställer det helt nya krav på ledare och medarbetare i organisationen. Denna gång tar månadens intervju avstamp i temat motivation. Emmy Sjörs är dalkullan som flyttade till Göteborg för att förverkliga sin dröm om att få arbeta med IT. Men vägen dit har inte alltid varit spikrak. Emmy berättar mer om vikten av motivation och hur det, som medarbetare, är att vara anställd på Enfo.

Vad tror du är anledningen till att så många är omotiverade idag?

Jag kan bara svara utifrån mig själv men jag tror att det beror på att många kanske känner att de inte ”gör någon nytta”, det vill säga att de inte ser helheten i vad de gör. Sen tror jag mycket beror på hur uppskattad man känner sig på sitt jobb och hur ofta man får höra det. Att känna stolthet för vad man gör helt enkelt. Även möjligheterna att växa i sin roll och ta större ansvar tror jag är en stor motivationsfaktor.

Vilka risker tror du att det finns det med en omotiverad personal?

Risken tror jag kan bli att vi utvecklar en ond spiral. Är du exempelvis själv motiverad i ett övrigt omotiverat team tror jag risken är stor att du anammar det ”omotiverade” tänket och börjar göra ditt jobb sämre. Det blir liksom en del av arbetskulturen att göra saker lite halvdant.

Det är viktigt att ta hand om sin personal och tala om för dem att de är en viktig pusselbit för att organisationen ska röra sig framåt. Beröm din personal när de gjort något bra och se till att de trivs. Det kan vara en sådan enkel grej som att bjuda på fika någon gång ibland. Tilldela ansvar till de som vill ha det och lyssna när någon upplever problem.

Hur blir man som medarbetare motiverad på Enfo?

Enfo är väldigt duktiga på att ta hand om sin personal och är måna om att vi ska vara en organisation med välmående medarbetare. Vi är även ett härligt gäng som arbetar tillsammans där alla är duktiga på att ge varandra beröm, vilket jag tror är bra. Enfo är en platt organisation med högt i tak där man heller inte behöver vara rädd för att säga vad man tycker. Ingen sätter sig över någon annan utan alla blir lika respekterade och sedda, oavsett om man är VD eller jobbar deltid.

Enfo är också bra på att ta emot önskemål. Om jag flaggar för att jag vill ta mer ansvar eller göra något annat så får jag det. Det motiverar mig till att göra ett bra jobb. Jag jobbade exempelvis tidigare i Message Management-teamet på Enfo fram till 2013. När jag därefter kom tillbaka efter mammaledigheten så var jag tydlig med att jag ville prova på något nytt och då fick jag det. Man får förtroendet och möjligheter att utvecklas, bara man visar ett eget intresse.

Hur motiverar du dig själv?

Min karriärväg har inte alltid varit spikrak. IT-branschen är mansdominerad, men där är Enfo duktiga på att även lyfta fram kvinnor. Jag har, trots det, insett hur viktigt det är att tro på sig själv och kunna borsta av axlarna när det inte blir som man tänkt sig. Man måste våga visa framfötterna och förstå att allt inte kommer gratis. För min del har löpning varit till stor hjälp. På så sätt har jag kunnat träna på att hela tiden pusha mig lite extra utanför min komfortzon.

Vad är din roll på Enfo idag?

Idag arbetar jag som Deployment Manager och BizTalk-administratör/tekniker inom Services (förvaltningen) på Enfo Zystems. Att vara Deployment Manager innebär att jag tar emot beställningar på produktionsändringar, planerar in dem, ser till att de blir utförda och återkopplar till kund. Som även BizTalk-administratör/tekniker utför och granskar jag produktionsändringar för kunds räkning och tar hand om incidenter som inträffar i våra kunders produktionsmiljöer. BizTalk är integration ”the Microsoft way”.


Vad ska du göra i sommar?

Just nu väntar jag mitt tredje barn som beräknas komma i slutet på juli. Av den anledningen har jag inte planerat in så mycket annat än att bara få vara hemma och njuta. Förhoppningsvis hinner vi med att arbeta lite i trädgården så jag hoppas att sommaren sätter igång på riktigt snart.

   Sveriges bästa arbetsplats

2014 fick Enfo återigen ett erkännande som ett av de bästa företagen i båda Finland och Sverige av Great Place to Work© Institute. Är du intresserad av att arbeta på Enfo? Läs mer »