UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg maj 12, 2016

Månadens intervju: Jacob Welsh

Karriärer är sällan spikraka. Men följer man sin lust, ser möjligheterna och vågar testa något nytt kan vad som helst hända. Jacob lade bokstavligen spiken och hammaren på hyllan för att helhjärtat satsa på försäljning och 22 år gammal började han som säljare på Enfo.

Knappt tre år senare titulerar sig Jacob Welsh ”Account & Alliance Manager” med ansvar för partnerskapet med amerikanska bolaget MuleSoft. Det har gått fort (allt verkar gå fort med Jacob i närheten) för när han började hade han aldrig jobbat i IT-branschen. Men vi tar det från början.
– Jag gick Bygg & Anläggning i gymnasiet och jobbade extra på ett call center på fritiden. Jag började jobba som snickare men kände direkt att det inte var min grej, jag ville sälja, berättar Jacob.
Snart dök jobbet som affärsutvecklare på ett medicinskt marknadsundersökningsföretag upp och där stannade Jacob i två år; lagom tills han kände sig redo för större utmaningar sökte Enfo säljare.
– Min pappa och min bror jobbar i IT-branschen och känner väl till Enfo. ”Du kommer aldrig få det jobbet, Enfo är för bra” sa de till mig, och det kändes ju uppmuntrande, skrattar Jacob.

Landade partnerskap med MuleSoft

Familjen fick fel. Jobbet blev hans och inom något år hade han dessutom lyckats med att landa ett partnerskapsavtal med MuleSoft. Det innebär att han utvecklat partnerskapet från grunden.
– Jag tror att jag har en fördel av att jag är engelsman och helt tvåspråkig. Jag kan kommunicera och argumentera bra med amerikanerna som ju har ett helt annat sätt att tänka än vi. MuleSoft satsade stort på oss så det var en stor fördel att vi skrev kontrakt med Nordic Choice bara ett halvår senare, säger Jacob.
Hotellkedjan Nordic Choice Hotels har med Enfos hjälp byggt en helt ny integrations- och API-plattform baserat på MuleSofts produkter.

Ärlighet viktigt i affärer

Därmed kommer vi in på det här med affärer. Jacob är säker på sin sak:
– Jag kan göra affärer, men utan teamet är jag ingenting. Mina duktiga kollegor som kan tekniken och alla andra bitar som ska falla på plats för att en lösning ska fungera är minst lika viktiga. Jag tror att jag fick jobbet på Enfo för att jag är ärlig och tydlig med vad jag kan, och det är viktigt när man gör affärer, säger Jacob.
– Försäljning i största allmänhet handlar om att sätta sig in i kundens verksamhet, vara proaktiv och självklart leverera det vi har lovat. Därför är det så viktigt att teamet är överens om vad som är möjligt och vad som är den bästa lösningen för kunden.
Jacob Welsh är självständig som person och stormtrivs på Enfo:
– Jag fick stort ansvar redan från början men jag fick också eget ansvar att se till att jag lärde mig varför våra kunder väljer Enfo som leverantör. Självklart handlade det mycket om att vara ute på många kundmöten.
Hans mentor heter Anders Eriksson och är försäljningschef på Enfo. Jacob har stor glädje och nytta av Anders:
– Hans kunskap och erfarenhet av försäljning är helt enorm. Han delar öppet med sig av allt han kan för att hjälpa mig i min utveckling, berättar Jacob.
Anders och Jacob träffas cirka en gång per månad, men hörs av regelbundet för att bolla idéer och diskutera olika situationer.
– Det roligaste med att jobba här är att jag som 25-åring får ansvar även för stora projekt och presentera det vi har gjort hos våra kunder på event som Radar I2I. Jag känner att Enfo litar på mig.

Inga ”chefer”, bara ledare

Bland det som Jacob gillar allra bäst med Enfo är attityden är att alltid göra någonting istället för ingenting.
– Enfo är en platt organisation utan hierarkier. Här finns inga ”chefer” men många ”ledare”. Vi lyssnar på varandra och agerar på de tankar vi och kunderna har.
Ambitionen att bli ledaren i den Digitala dimensionen är tydlig och alla vet var Enfo ska.
Jacob vet också var han ska: han vill bli ansvarig för försäljning på Enfo.

På fritiden försöker Jacob sänka sitt handikapp i golf eller slå någon kompis i racketsport. Han har nyss köpt en ny lägenhet och de gamla snickarkunskaperna kommer väl till pass när han bland annat ska fixa ett barbord.
Till sommarsemestern planerar han att antingen åka till Tokyo eller OS i Rio de Janeiro. Ytterligheter faller sig som synes helt naturligt för Jacob Welsh.