UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg september 28, 2015

Månadens intervju: Jan Hoppe

Måndag morgon nu igen? – Äntligen fredag! Känns meningarna innan igen? Det är många år av livet som tillägnas arbetet och i perioder kanske fler timmar spenderas på jobbet än i hemmet. Hur finner man egentligen arbetsglädje och glöd genom en hel yrkeskarriär och hur håller man motivationen vid liv?

Jan Hoppe är BI-konsult på Enfo och han har arbetat i nästan fyrtio år inom IT-branschen varav de senaste drygt tjugo inom beslutsstöd. I september månads medarbetarintervju ger han sin syn på hur karriärmässig utveckling och variation kan bli nycklar till ett arbetsliv fyllt av glädje.

När Jan Hoppe på 70-talet började läsa matematik efter gymnasiet visste han inte vad han skulle bli ”när han blev stor”. En liten del av matematikkursen bestod av programmering och det fann Jan spännande, faktiskt så spännande att han till följd av det bytte spår vid universitetet och slutade med en examen i informationsbehandling. ”Det var en utbildningsmässigt spännande tid och utbildningen som jag gick var ett de första försöken till systemvetarutbildningen” berättar Jan. Under universitetstiden arbetade han extra i gjuteribranschen, något som han haft nytta av vid arbete mot bl.a. industrikunder. Det kan lätt bli fel om bara teori möter bara praktik menar han, ett mellanting är att föredra.

Det första jobbet efter examen fick Jan på Datema där han arbetade som systemutvecklare inom kalkyleringssystem och sedermera kom han att arbeta med utveckling av operativsystem inom samma bolag. Via en omorganisation på 80-talet så kom han in i ett projekt med tidigt beslutsstöd.

Därefter har beslutsstöd eller Business Intelligence varit den gemensamma nämnaren för det framtida arbetslivet. Det är det som roar och intresserar Jan. Att det blivit så är både en kombination och en slump. ”Det är ett omväxlande arbete med intressanta projekt och jag får arbeta nära användare men samtidigt med teknik” beskriver Jan. Efter Datema arbetade han några år i ett litet medarbetarägt konsultföretag varpå en lång anställning vid WM-data, som blev Logica som sedermera blev CGI, tog vid.


Du arbetade i nästan tjugo år på samma bolag, hur fick du det att bli omväxlande?

Jag var med och byggde upp den nya beslutstödsverksamheten på WM-data och fick utveckla området. En fördel med ett stort företag kan vara den decentraliserade organisationen. I mitt fall möjliggjorde den att jag kunde växa. Det var ett väldigt kreativt klimat och stor persifiering vilket skapade goda utvecklingsmöjligheter. När Logica köpte WM-data blev det mer av ett storföretag. Så småningom när jag sökte mig vidare valde jag Enfo för att jag uppskattar ett företag som är mer entreprenöriellt. Att just Enfo blev valet var även med anledning av att det fanns och finns en spetskompetens och möjlighet att arbeta med och utvecklas inom intresseområdet BI och Analytics.

Hur utvecklar du dig själv?

Genom projekt och genom samarbete med mina kunniga kollegor på Enfo. Att få möjlighet att pröva på olika roller bidrar också till personlig utveckling. Ofta vill företag sätta etikett på konsulterna och jag vill värja mig mot det. Själv kallar jag mig ”persearbetare”’, storleken på projekten kräver att jag gör olika saker. Ibland att kunna utföra djup teknik och ibland användarintervjuer och utbildningar, det skapar såväl omväxling som utveckling. Jag är en generalist och har lätt att hantera förändringar. När jag ser ett behov så använder jag mig av kollegor som är specialiserade. En kombination av generalister och specialister ger bäst resultat anser jag.

Vilka arbetsprojekt ser du fram emot att sätta i tänderna i under hösten?

Att förvalta och vidareutveckla en BI-lösning på ett större läkemedelsföretag. Under hösten kommer lösningen växa. Bland annat handlar det om försäljningsinformation. Det är en mycket bra kund att arbeta hos med en stor frihetsgrad och utrymme för initiativ.