UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg oktober 31, 2016

There's a need for Lid - We need Kristina

Att det råder en stor brist på kvinnor inom IT är ingen hemlighet.


Informationsteknologi är redan den största arbetsgivaren i Sverige och digitaliseringen kommer tveklöst att skapa ännu fler arbetstillfällen, området kommer att fortsätta växa explosionsartat. Ur det perspektivet är det skrämmande att endast 20 procent av oss är kvinnor och att utvecklingen mot jämställdhet går i snigelfart. De fjuniga tonårsskäggen dominerar förstaårsklasserna även 2016 och tjejerna är en fortfarande en sällsynt minoritet på KTH, Chalmers,  Lund, Linköping och på andra tekniska utbildningar. Den skeva fördelningen är ett tilltagande hot mot jämställdheten.

Vi behöver kvinnliga förebilder som lockar fler till IT, vi behöver fler orädda pionjärer, fler som tar plats, vi behöver kort och gott fler som Kristina Lid, Baseline Manager på Enfo Integration.

I Kristina har Enfo en av de starkaste kvinnliga förebilderna som finns inom IT, hon engagerar, ställer krav och är otroligt kompetent. Hon var en av fem tjejer som tog examen i Data Teknologi från Chalmers 1989, och har i snart 30 års tid skaffat sig enorm erfarenhet med en imponerande karriär som tagit henne över halva världen och hela Sverige. Hon är en extrovert, nyfiken och teknikintresserad person som gärna berättar var hon tycker.

- Det är både på gott och ont men jag har svårt att låta saker vara osagda och ser jag något som jag tycker är fel så kan jag bara inte låta bli vilket får konsekvenser åt båda håll. Ibland kan man tycka att jag slåss mot väderkvarnar men oftast resulterar det i förbättring.
 

Var kommer den här frispråkigheten och självförtroendet ifrån?

En bra gissning är nog att det kommer från min mor. Från min uppväxt, min mamma är amerikan och det har format mig. Jag fick ofta dra fram skämskudden när jag var liten, hon pratade med allt och alla, ställde frågor, var högljudd och stod verkligen ut i lilla Strängnäs, men idag är jag tacksam över att ha haft en sådan förälder att se upp till. Uppfostrad av en blandning av KGB och CIA, så innebär det att jag själv är av samma skrot och korn och frågar alla om allt.

Vilken är din filosofi?

- Always keep a promise, se till att det man lovat också sätts på plats ”come hell or high water”. Från början var jag intresserad av programmeringen, av matematiken och den rena tekniken. Men med tiden har det blivit själva projektet, teamet och särskilt att sjösätta och driva projekt i mål som är tillfredställande, det är att ge en lösning på ett problem och hålla ett löfte som ger mig min dopaminkick. 

Kristinas tre bästa tips till andra IT-kvinnor

1. Släpp självkritiken: Män bedöms ofta utifrån vad de gör och kvinnor utifrån vad de är, hur de ser ut och beter sig. Vi måste våga sticka ut istället, vara annorlunda och inte så snygga och perfekta jämt. Tänk vad inte vem.

2. Eyes on the target: Jag kan ibland tycka att det är lättare att arbeta med män, man tittar oftast på vad som ska göras och fokuserar på det, inte hur det ska göras. Har man ögonen på målet så blir saker och ting ofta gjorda,”huret" får lösa sig, det är väldigt lätt att fastna i metaresonemang om struktur och relationer annars. Börja med vad - inte hur.

3. Var modig: De är ingen lätt sak, vi måste hantera både den inneboende och utomstående kritiken som samhället runt omkring ger oss. Ibland måste man våga och sen ta konsekvenserna, men förhoppningsvis blir det lättare och lättare, jag tycker mig märka en positiv skillnad under mina år i branschen. Men det är svårt att avgöra vad som beror på min egen erfarenhet och framgång och vad som beror på verklig genomgående förändring i branschen.

Namn: Kristina Lid
Yrke: Baseline Manager (Integrationsarkitekt i botten)
Utbildning: Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola, Datavetenskap
Bor: Strängnäs
Familj: Sambo Dag, två utflugna söner Martin 25 år och Anders 24 år samt snart utflugna tvillingarna Rikard och Petra 19 år
Oanad talang: Gör underverk i glasfusing
Favoritplats på jorden: En svensk sommarvarm hage
När jag inte är på jobbet: Seglar, tränar, arbetar i trädgården, läser, reser är med nära och kära

Kristina Lid Familj

Kristinas barn efter 6 timmar på Dehli inrikesflygplats, i väntan på flyget till Kolkatta för ett halvårs Indienvistelse då hon arbetade för IBM. ”Här hade de unisont beslutat sig för att det var dags att åka hem innan vi ens var framme”, men det blev bättre intygar hon.