UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg februari 03, 2016

Microsoft öppnar plånboken igen

I julhelgen var det dags för Microsoft att köpa ett nytt BI-bolag – den här gången köpte de upp Metanautix. Det var ett tre år gammalt produktbolag vars produkt gör det möjligt för utvecklare att skriva SQL-satser mot stora volymer av ostrukturerad data (eller ”big data-miljöer”).

För oss i BI-branschen är detta en väldigt intressant produkt, eftersom det gör att alla vi som känner oss hemma med att skriva SQL-kod snabbt kan börja jobba med analyser även mot ostrukturerad data. 

En av grundarna av Metanautix, Theo Vassilaki, började sin karriär på Google med att utveckla Dremel, Googles interna verktyg för att analysera affärer och lönsamhet i stora volymer data. Den andra grundaren, Toli Lerios, jobbade innan Metanautix på Facebook med avancerade bildanalyser av stora volymer bilder.

Joseph Sirosh (Corporate Vice President för “Data Group” hos Microsoft) sa i ett uttalande att Microsoft tänkte bädda in Metanautix produkt i sin BI-produktsvit (som täcker både den mer traditionella SQL Server miljön och i Cortana data analytics). Det uttalandet var väl i och för sig inte så överraskande, men vi ser fram emot att se den här produkten som en del av det framtida utbudet från Microsoft. 

När jag ändå bloggar lite om Cortana Data Analytics, tänkte jag passa på att skriva lite om det här. Microsoft använder det namnet som ett samlingsnamn för hela sin svit av molnbasserade BI-produkter: 

Bild hämtad från Microsoft.com 

Här ser man att Microsoft tänker sig att källdata kommer både från affärssystem, egna appar och sensorer, för att sedan landa antingen i ett Azure datalager eller i en data lake, och att man sedan analyserar data med hjälp av Machine learning (exempelvis genom programmeringsspråket R), genom Hadoop HD Insight eller genom Azure Stream analytics. Det är väl här man föreställer sig att köpet av Metanautix kommer in i bilden, då deras produkt möjliggör att man kan ställa samma frågor både mot datalager och mot Hadoop-kluster och data lakes.

Varje ruta i bilden ovan är egentligen värd ett eget blogginlägg om man verkligen ska nörda ner sig på djupet, men det jag tycker är kul är att det just är sådana här ”småapplikationer” som förenklar vår vardag. Precis som jag, verkar Microsoft också ha tyckt att det saknades en puzzelbit här.

David Stavegård, Business Area Manager, 

Enfo Pointer