UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg januari 21, 2015

Power BI – Nyheter och mobilitet

Microsoft Power BI har fått en hel del intressanta tillskott i en förhandsvisningsversion. För den oinvigde så är Power BI det verktyg som riktar in sig på användare som har väldigt höga krav på utseende men som samtidigt inte är så tekniskt intresserade – snabbare, snyggare och enklare helt kort. Värt att nämna är att Power BI är en funktion som ligger i Microsofts molntjänst så det krävs ett Office365-konto för att man ska få en del av kakan.

Nåväl, vad har vi att se fram emot? Det är främst tre saker som är värda att nämna:

  • Den första är att det möter användares dagliga behov
  • Det andra är att det är fett hett
  • Det tredje är att det fyller en tidigare lucka i produktfloran

Giv oss vårt dagliga bröd

En uppsnyggad och trimmad dashboardfunktionalitet är alltid trevligt och Microsoft levererar något riktigt prydligt.

Användare kan skapa inpiduella dashboards och koppla dess delar mot antingen interna datakällor eller molntjänster. Det som blir riktigt snyggt är integrationen med Q&A; man skriver en fråga i sökfältet, texten tolkas och sedan filtreras dashboardens innehåll. Skulle man t ex skriva "Visa mig bilförsäljningen i Värmland för Q3 2014" får man ett resultat tillbaka som får omedelbart genomslag på de rapportdelar man har i dashboarden. Givet att man formulerar sig på engelska.

Mängden graftyper och visualiseringselement har som vanligt också fått ett antal nytillskott, t ex kombinationsdiagram, hastighetsmätare och trädstrukturer.


Fett hett

Software-as-a-Service, eller SaaS, är topp tre inom vilka termer som används på närmaste buzzword-bingo. Det är inte krångligare än en applikation som en användare kan nå via nätet, t.ex. Office365 eller Google.

Kopplingen till Power BI är däremot mer intressant. Nyheten här är att det kommer att finnas inbyggda kopplingar mot ett antal stora molntjänstleverantörer. Har ett företag ett konto med Sales Force, så kan Power BI nu tanka ut informationen därifrån och använda den i en rapport. Detta underlättar ett av de problem som molntjänster normalt har - att få ut den information som matats in. Detta har inte alltid varit helt enkelt eller en självklarhet, förrän nu!

Äntligen!

En riktig öm punkt för Microsofts BI har varit den totala frånvaron av en mobil lösning. Det är förvisso en synnerligen smal nisch men då de flesta konkurrenter har väl fungerande alternativ så är det ett hål som "måste" täppas till.

Nu har Microsoft verkligen fått till det, ett antal appar på samtliga mobilplattformar kommer att finnas tillgängliga för att visa Power BI-rapporter. Först ut är versionen för iOS som redan finns tillgänglig i Apple Store. Android- och Windows-versioner kommer också att finnas tillhanda snart.

Det är snyggt att kunna visa exempelvis interaktiva säljrapporter på en surfplatta istället för att boka ett konferensrum med en projektor. Praktiskt för mindre möten eller i alla sammanhang utanför ett uppkopplat kontorsnätverk. Samtidigt är det också riktigt coolt.

Magnus Hagdahl, Consultant, Enfo Pointer