UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg december 11, 2014

Varför använda Qlik Cloud Beta?

I detta blogginlägg tänker jag skriva om molnet och lite mer specifikt om mina tankar kring Qlik Cloud Beta, som är den första tjänsten sprungen ur Qlik Sense. Jag vill understryka att Qlik Cloud är i Betastadiet, och det jag skriver om kan sannolikt komma att ändras innan den skarpa versionen släpps.

Varför använda Qlik Cloud Beta?

  • Använda en lightversion av Qlik Sense Server, då min egen Qlik Sense Server inte passar för ändamålet  
  • Visa upp mina alster för någon (en headhunter/kollega/kund eller prospekt)
  • Samarbeta kring visualiseringar
  • Dela visualiseringar med upp till tre vänner, vilka måste ha ett registrerat konto på qlikcloud.com
  • Löpande visa implementeringsstatus för kollegor och kunder
  • Utveckla visualiseringar "i molnet" utan att behöva ha Qlik Sense Desktop installerat lokalt genom att. använda Qlik Cloud som molnlagring

I dagsläget kan man ännu inte använda tillägg (en: extensions), eller säkerhetsmodellen som inte är färdigarbetad. Automatiska omladdningar fungerar inte, men det känns inte lika mycket som ett betaavkall. Ett sådant ODBC-koppel skulle iallafall inte jag vilja vara säkerhetsansvarig för.

Att virtualisering är framtiden har redan bevisats. Applikationer har för några år sedan redan påbörjat vägen mot en virtualisering, och för Qlik är detta ett naturligt steg ut i molnet. 

Idag är det på många IT-avdelningar redan ett krav att tjänster kan köras virtuellt.


Qlik ska inte behöva förlora på det, utan istället gå i bräschen för hur applikationsvirtualisering görs bäst!

Det ska bli ett spännande 2015, och jag ser fram emot hur Qlik Cloud, Sense och Qliks övriga produkter och tjänster kommer att utvecklas framöver. Framförallt skall det bli spännande att bevittna hur BI-landskapet förändras när användaren, den som gör analysen, kommer i fokus. Om mognaden finns i organisation och individ. - Där sticker Qlik ut. Qlik Cloud som namn är catchigt! Qlik Qloud skulle jag, lite fantasilöst, döpt det till om jag fått bestämma. Nu är det lyckligtvis inte jag som döper tjänster tänkta att användas av miljoner människor dagligen.

 Välkomna åter,

Magnus Åvitsland, Teknisk produktansvarig, QlikView