UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg oktober 21, 2014

Qlik Sense Makes Sense del 1

Qlik Sense har nyligen släppts i skarp version 1.0 och det finns mycket att berätta om, därför har jag valt att dela upp detta blogginlägg i två delar. Del 1 följer nedan och del 2 kommer att publiceras under nästa vecka. I del 1 går jag igenom plattformen, molnet och funktionen storytelling. Under del 2 kommer jag att gå in mer på djupet vad gäller bakåtkompabilitet, säkerhet och strömmar.

Initialt vill jag belysa att min känsla för produkten Sense är att äntligen har Qlik hittat en förenkling, både kring utveckling och användbarhet. Själv har jag fortfarande svårt att hitta i QlikViews gränssnitt och dess alla menyer och undermenyer, hur är det då inte för den oinvigde som inte vågar klicka i rädsla att göra sönder något? 

En ny plattform som Sense behöver naturligtvis en bra start för att nå den kritiska massan, och i Barcelona i Spanien slog Qlik på stora trumman genom att bjuda in alla europeiska partnerföretag att delta vid ett utbildningscamp. Där skulle vi känna och klämma på Sense från alla håll och kanter under en hel vecka. Qlik gör ett enastående bra jobb med att få ut sitt budskap. Nästan alla utbildningsspår, i synnerhet de tekniska, erbjöd intressanta ämnen och insikter.

Sense är inte bara en ny version av QlikView utan en helt ny plattform

Med anledning av ovan vill jag belysa ett par viktiga punkter:

  • Klient, server och API:er är tätt sammanflätade och plattformsoberoende
  • Allt man kan göra i klient och server ska man kunna göra via API
  • All övervakning och administration kan göras direkt i servern
  • Användare kan bygga egna visualiseringar, och enkelt dela dem med andra
  • Segmenterad fildelning med hjälp av torrentteknik (tänk ThePirateBay och µTorrent)

Allt ovanstående är knepigt och tidskrävande att göra i QV 11.2. Visst går det göra idag, t.ex. funtionen att användare delar bokmärken eller diagram, men det är svårt. Det vore till och med svårt för mig. För att klara av det ”måste man ha svart bälte i QlikView” och man måste känna till datamodellen, vilket man aldrig gör som slutanvändare. Dessutom kan man inte lita på slutresultatet då det ofta inte genomgår samma rigorösa testprocess som en traditionellt utvecklad applikation ofta gör.

När Sense togs fram var det utöver användbarhet och enkelhet även helhet och enterprise som låg i fokus. Dessa områden har varit lite av en akilleshäl sedan QlikView kom till det stora företaget och knackade på. Metadata, kontroll (governance), övervakning, administration och central management är exempel på detta.

Qlik Sense Cloud – Qlik Sense i molnet

Trots att Qlik länge rekommenderat fysiska produktionsservrar är Qlik Sense Cloud ett stort steg framåt. 

Ponera att man har en miljö där standardanvändandet kräver två servrar. Om exempelvis medelbelastningen ökar med 300% under 30 min så provisioneras automatiskt en server till och användningen blir mer jämnt belastad. Då serverbelastningen återgår till det normala kan den nya servern tas ned igen.

Dessutom kommer Qlik Cloud att bli en slags oas där man kan dela visualiseringar och samarbeta med andra. Just nu betatestas den och det finns begränsat med information om produkten.

Funktionen Storytelling

Storytelling är en intressant funktion i Sense genom den kan man skapa en PowerPoint-liknande presentationer kring sin data. Till sin presentation kopplar man ögonblicksbilder från visualiseringar. Man bygger en berättelse där man med text och bild beskriver sitt data. Ögonblicksbilden visar hur det såg ut just vid det tillfället, och man kan genom ett klick komma tillbaka till det exakta ögonblicket, och utforska vidare därifrån.

Storytelling blir ett perfekt verktyg att använda vid regelbundet återkommande möten, där man kan diskutera med livedata, och direkt kan hoppa in och se hur och varför det såg ut som det gjorde vid tidpunkten ifråga.

Ofta har man direkt tillgång till nätet där Qlik Sense Servern finns, men vi partners upplever fortfarande att många inte vågar använda QlikView live i sina möten. De tar fortfarande skärmdumpar och klipper in i PowerPoint. Det ska inte längre behövas.

Vi skryter ju om att dagens plattformar har en upptid på över 99%...

- Missa inte Qlik Sense Makes Sense del 2 som publiceras den 27/10 på Enfo Pointers QlikView-blogg!

Läs mer om Qlik Sense här.

Magnus Åvitsland

Tekniskt produktansvarig QlikView - Beslutstödskonsult