UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.
Enfo blog: Qonnections

Blogg juni 08, 2017

Tre trender från Qonnections

Det är nu ett par veckor sedan Qliks årliga partner- och kundkonferens ”Qonnections” gick av stapeln. Vi på Enfo var givetvis där under årets event. Det var ett par varma, intensiva och lärorika dagar och jag tänkte nedan delge er ett par av reflektionerna från dessa.

Det är nu ett par veckor sedan Qliks årliga partner- och kundkonferens ”Qonnections” gick av stapeln. Vi på Enfo var givetvis där under årets event. Det var ett par varma, intensiva och lärorika dagar och jag tänkte nedan delge er ett par av reflektionerna från dessa.

En av dagarna vidges åt statistik. Mycket statistik. Minns du till exempel skillnaden mellan false negative och false positive? Orsak och verkan, korrelerande samband och A|B-tester? A|B-tester är mycket vanliga inom både läkemedelsbranschen och inom onlinevärlden. De kan användas för att undersöka hur en förändring eller ett tillägg uppfattas eller vilket resultat det blir före och efter införandet. De är mycket bra in mina ögon.

Framtiden var ett annan framträdande tema under eventet. Framtiden inträffar ju snart, det känns nästan som att den redan är här. Genom virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) uppvisades exempel på hur man tillsammans med Qlik Sense kan nå utanför de traditionella användningsfallen och användningsområdena. När vedertagna analysmetoder inte räcker till och vi behöver utforska informationsmängden i tre dimensioner. Då blir det möjligt att vandra omkring bland datat med en VR-hjälm eller specialglasögon.

Som många gånger med ny teknik saknas användningsområde i början, och det slutar ofta med att tekniken används till något helt annat än den från början var avsedd till. Jag tror dock helt klart att VR kan få ett användningsområde inom BI, men jag tror inte att VR inom de närmaste åren kommer att ersätta den traditionella skrivbordsbaserade eller mobilbaserade analysen. Tekniken är helt enkelt inte tillräckligt mogen ännu. Men kanske hologramen har blivit bättre om några år?

Det tredje temat från konferensen jag vill beröra är artificiell intelligens (AI) och machine learning (ML). Med de skrämmande snabbt ökande hastigheterna och datamängderna ställs vi för ett dilemma: Vem skall behandla allt data och vem skall bearbeta det?

Redan idag saknas kompetensen, och om bara några år är kompetensbehovet ännu större. Här kan AI och ML hjälpa oss på traven. Delar av analysarbetet kan skötas av robotar, eller algoritmer för den delen. Dessutom hjälper de till att hitta mönster i datat som en människa inte kan se, och är också autonom.

En annat spännande tema är On Demand App Generation, ODAG, vilket är en av teknikerna Qlik har för att välkomna Big Data. Det kan du läsa mer om i min kollega Johans post här!

"Let all information be free and sharing is caring!"

Magnus Åvitsland
Business Intelligence Architect
Enfo Data & Analytics

Relaterade kompetensområde