UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg juni 16, 2015

Slipa för hand eller med slipmaskin?

I skrivande stund befinner jag mig nere på en brygga i skärgården utanför Nyköping. När jag studerar de träbåtar som ligger längs med vattnet slås jag av tanken vad jobbigt det måste ha varit att slipa dessa för hand innan det fanns slipmaskiner.

När det kommer till att ta till sig ny teknik, som ökar konkurrenskraften, tycker jag att svenska företag är väldigt konservativa. När det däremot kommer till svensk innovationskraft inom ny teknik är vi enastående, titta bara på företag som Spotify och Qlik exempelvis. Trots detta är adaptionsförmågan hos svenska företag ganska långsam.  En vis person sa en gång att det inte är de stora fiskarna som kommer äta dom små utan dom snabba som äter dom långsamma.

Svenska företag måste bli bättre och snabbare på att öka sin konkurrenskraft för att springa förbi relevanta aktörer på marknaden. Om inte kommer vi helt enkelt att bli utkonkurrerade. En stor del i detta, tror jag, ligger i att utnyttja den värdetillgång i data som alla företag har i sina förseglade system och databaser. Många är dock tveksamma till att automatisera processer och sprida informationen ut i organisationen. Detta på grund av att det känns svårt att räkna på nyttan, men vad är då alternativen? Jo, att fortsätta slipa för hand eller att köpa en slipmaskin.

Jag tror att man måste släppa analysen av data fri och låta verksamheten hitta nya samband och mönster i data. Programvaran finns redan så nu måste vi våga ta klivet ut och ge våra medarbetare en slipmaskin. Detta ska däremot ske under kontrollerade former så att alla vet vad det är man analyserar innan man fattar ett beslut. Det är ju trots allt svenska innovationer som ligger bakom en del av utvecklingen och då tänker jag primärt på företag som Qlik exempelvis.

Det är alltså dags att slå hål på myten om att slipa för hand är en bättre strategi än att använda sig utav en slipmaskin. Det är inte svårt att räkna på nyttan av BI – vedertagna modeller på detta plan finns redan. Dessutom är det en rättighet för de anställda att ha alla typer av analyser enkelt till hands för att kunna göra ett bra jobb.

Andreas Wickell, Sales Executive, Enfo Pointer

Läs mer om

QlikView

Qlik Sense

NPrinting

Tidigare inlägg från Andreas

En tysk, en fransk och en Bellman…

Borde vi inte fokusera på att inte fatta helt galna beslut?

Spara en guldtia till alkemimaskinen i beslutsstödsprojekten!