UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg maj 20, 2014

Spara en guldtia till alkemimaskinen i beslutsstödsprojekten!

-Vart skall detta barka? Är killen helt galen som börjar dilla om Paulo Coelhos bok Alkemisten? Faktum är att jag tycker många beslutsstödsprojekt kommer väldigt snett på bollen när det kommer till värdehemtagningen dvs. att realisera den nytta man tänkt sig av sin investering i beslutsstöd.

De flesta projekten inleds med mycket avancerade ROI- och TCO-studier där man detaljerat och på kronan väger allt. Därefter skall flertalet instanser och styrgrupper fatta ett beslut om införande och inköp av det tänkta beslutsstödssystemet. Efter detta dras projektet igång med full kraft och den lösning som alla tillsammans kommit fram till att är den bästa för företaget eller organisationen utvecklas. Allt för att man skall kunna fatta de bästa besluten – eller kanske i alla fall undvika de mest dåliga.

När projektet sedan är klart och projektbudgeten är slut är det dags för människorna som skall använda systemet och just fatta de där väl underbyggda besluten att komma in och det är just här guldtian kommer in. 

Det finns ingen budget för lansering och värderealisering i projekten vilket torde vara en självklarhet. 

Vad kan vi då göra åt detta? För att få fart på alkemimaskinen inom beslutsstöd tror jag att man måste ha en horisontell budget som sträcker sig över flera avdelningar, inte en vertikal som bara täcker ett projekt. Själva värdet av beslutsstöd kommer ju först när alla använder det och fattar bättre beslut, eller i alla fall mindre dåliga, innan dess har man bara förlorat pengar…

Andreas Wickell, Ledning, Enfo Pointer