UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.
Kvinna tittar på sin iPad

Blogg april 14, 2016

Vi lever i den digitala dimensionen, ofta utan att ens tänka på det

Vår omvärld förändras i en rasande fart. Att fundera över hur världen såg ut vid början av förra århundradet och vilka innovationer som sedan dess har tagit oss dit där vi är idag kan framkalla en lätt svindlande känsla.

Min mormor brukade säga att tvättmaskinen var den mest revolutionerande uppfinningen under hennes liv. Det är inte svårt att förstå när man tänker på vilken arbetsinsats som krävdes av kvinnorna för att tvätta innan tvättmaskinen fanns tillgänglig. Nu kan vi inte tänka oss en värld utan.

Persondatorer och mobiltelefoner har också helt och hållet förändrat vad som är möjligt.

Fantasi igår - en självklarhet idag.

Digitaliseringen är en revolution som pågår i nuet. Vi lever i den digitala dimensionen, ofta utan att vi ens tänker på det. Vi är medlemmar i kundklubbar och lojalitetsprogram och tar del av bonusar, förmåner och skräddarsydda erbjudanden. I gengäld delar vi med oss av information som företagen kan använda i sin marknadsföring till oss och i sin egen affärsutveckling.

På sociala medier delar vi med oss av högt och lågt om oss själva. Apparna i våra smarta telefoner lagrar data om oss och våra beteenden. Vi gör oss mer och mer beroende av att ha tillgång till alla dessa smarta prylar samtidigt som vi ger bort privat information om oss själva.

Även ”saker” kopplar idag upp sig och delar med sig av data. Internet of Things (IoT) kan till exempel ge tillverkande industriföretag tillgång till information för att kunna optimera nyttjandegraden av maskinerna (som Åsa nämner i sin bloggpost Avancerad analys, Predictive Analytics - Kärt barn har många namn) eller speditionsföretag information för att minimera bränsleförbrukning i fordonen.

Vårt sätt att arbeta, lära oss nya färdigheter och hur vi konsumerar varor och tjänster har förändrats och kommer fortsätta förändras i takt med den tekniska utvecklingen. Detta ställer krav på oss som individer men också på sättet som organisationer och företag bedriver sin verksamhet.

Mängden data i världen fördubblas på ett år och det är en utmaning att identifiera vilken data som är relevant och vilken data som är brus, en viktig utmaning att ta sig an för att säkerställa ett bra beslutsfattande.

Men data behöver inte enbart ses som en konkurrensfördel. Jag hoppas att vi genom att använda tillgänglig data kan göra världen till en bättre och säkrare plats tillsammans med våra kunder. Med insamlad och analyserad data kan vi bland annat skapa säkrare bilar och trafiksituationer, vi kan säkerställa bättre vård till patienter, snabbare och säkrare uppklarande av brott eller minskad miljöpåverkan genom anpassade processflöden.

Den revolutionerande tvättmaskinen från mormors tid har utvecklats och maskiner kopplade till internet som du kan styra eller övervaka via en app från din smarta telefon är inte bara en framtidsdröm. Nu gäller det bara att utnyttja all denna data till att fatta de smartaste besluten.

 

Helena Thille

Business Intelligence Consultant