UTFORSKA vad vi kan och gör
UTFORSKA vad vi kan och gör

Stäng

Tjänster

Kontakta oss

KAFFE ELLER TÉ? Vi kan väl ses över en kopp.

Blogg december 15, 2016

Vad jobbar du med?

En av de vanligaste frågor som jag får när jag träffar nya människor är: ”Vad jobbar du med?” Lärare lär elever läsa, poliser löser brott, brandmän släcker bränder och vårdbiträden tar hand om de äldre. Men vad gör jag som beslutsstödskonsult? Jag har hört både mig själv och andra ge alltför tekniska och utvecklade svar på denna fråga.

När jag nyligen fick frågan ställd till mig av en vän tänkte jag att jag denna gång skulle svara annorlunda. Vi stod i kassakön till en livsmedelsbutik. Jag pekade på en varuskylt nära kassan där det stod ”veckans vara”. Hur tror du att butikschefen väljer just den här varan frågade jag min vän? Vilka produkter har inte sålt bra på sistone? Vilka produkter är det bäst marginal på? Vilka produkter finns mest på lager? Svaret på dessa frågor som butikschefen ställer sig finns i siffror. Siffror ifrån kvittorader och lagerinventeringar, data från idag, data från igår, data från föregående år. Det jag gör med dessa siffror är att jag samlar in dem på samma ställe, strukturerar och visar ett färdigt underlag på ett sätt som är lätt att ta till sig. Istället för att butikschefer ska fatta beslut ifrån flera underlag så får de ett underlag som bygger på flera system.  Min vän började direkt att ställa frågor om hur jag får ut data ur kassamaskinerna och hur butikschefen tar del av detta underlag. Det var där jag insåg att jag hade lyckats att förklara mitt arbete på ett enkelt sätt.

Vi måste sluta krångla till våra svar. Hur ska vi kunna förklara för våra kunder hur de ska analysera sitt affärsdata om vi inte kan förklara för våra vänner vad vi jobbar med. Jag tror på enkelhet. Likt min vän så tror jag att våra kunder kommer att bli intresserade av vårt arbete och vilka möjligheter vi kan erbjuda dem, bara om vi kan förklara vad vi gör på ett enkelt sätt.

Ta tid på dig och tänk igenom den här frågan. Nästa gång när någon frågar ”Vad jobbar du med?” så ska du med enkelhet kunna förklara det för vem som helst.

Edward Hallgren, Business Intelligence Consultant, Enfo

Relaterade kompetensområde