Skip to main content

Bild

Image

People working on high table
Blogg

Agilitet ger ökad kostnadskontroll i integrationsprojekt

Sektioner

Agilitet ger ökad kostnadskontroll i integrationsprojekt

Text

Att se över sin IT-miljö och sina integrationer kan vara ett stort beslut och innebära en stor investering. Det är lätt hänt att budgeten spricker och kostnaderna skenar. Du behöver en budget som omfattar licenskostnader, experthjälp såväl som support och stöd efter produktionssättning. Men du behöver samtidigt kunna räkna hem kostnaderna så att du maximerar affärsvärdet från din investering. Så budgeten kan inte vara skyhög från start. Känner du igen dig? För att underlätta kostnadsestimat så kan man behöva titta på nya typer av lösningar. Exempelvis att köpa integrationer som tjänst istället för att bygga och äga en egen integrationsplattform.  
 

Att budgetera integrationsprojekt

I integrationsprojekt och de flesta större projekt, så är det väldigt vanligt med oplanerade aktiviteter och kostnader. Det kan vara svårt att i ett tidigt skede att ha hela kravbilden. Planering och kostnadskontroll är svårt i början. Dessutom tar många leverantörer betalt per timme, och det blir svårt att veta hur många timmar de kommer att spendera i slutändan. Särskilt om de stöter på problem längs vägen eller om kravbilden ändras. Frågan är då hur du skulle kunna öka kostnadskontrollen och sätta en budget som faktiskt håller?

Du vill givetvis undvika en felsatsning där val av lösning och design helt ifrågasätts och där kostnaderna skenar. Här anser vi att ett agilt arbetssätt i kombination med nya integrationslösningar kan hjälpa organisationen och projektet framåt. Agila arbetssätt behöver inte vara så svårt. Du behöver inte följa en viss metod. Det handlar snarare om ett mindset att hela tiden leverera värde i korta iterationer och utvärdera.

 

Att arbeta agilt med integrationer

Vi tror på enkelhet och kostnadseffektivitet när vi planerar integrationslösningar och tjänster. Här är ett exempel på hur vi arbetar agilt för att skräddarsy lösningar som kan växa med era behov:  

  • Workshop och kravställning: Vi börjar med en workshop för att kartlägga era krav på lösningen. Vi ser självklart till att er integrationsarkitektur överensstämmer med er styrning och att den även kan upprätthållas i det långa loppet. 
     
  • Design och test: Vi designar en lösning som mappar mot era behov och där ni kan beställa integrationer i takt med att behoven ökar. Vi ser till att så många krav som möjligt uppfylls redan i en testmiljö och levererar snabbt den första iterationen. Den behöver inte vara perfekt från början. Vi kommer att iterera några gånger. 
     
  • Bygg ut och testa igen: Tillsammans med er väljer vi ut fler integrationer som kan testa era krav och implementerar dem återigen iterativt. Det här steget kan upprepas ett par gånger tills vi båda känner oss nöjda med lösningen. Genom att arbeta i korta iterationer så blir risken för en felsatsning inte så stor. När ni dessutom endast betalar för det ni använder så minimeras risken för att budgeten spricker.
     
  • Implementering och förvaltning: När vi hittat rätt lösning för er så är det dags att gå över i produktion och förvaltning. Nya integrationer beställs därefter enkelt av er via en självserviceportal och förvaltning och support ingår redan i tjänsten. Allt för att det ska fungera enkelt, problemfritt och på ett kostnadseffektivt sätt.

 

Integrationer som tjänst

Förändras er omvärld och miljö snabbt? Då kan det vara dags att se över möjligheten till att bygga för skalbarhet genom integrationer som en tjänst istället för kostnadsintensiva, egna plattformar. Att beställa integrationer som en tjänst innebär en fast och kostnadseffektiv prismodell. Du betalar per integration helt enkelt. På så sätt kan du lägga till nya integrationer när behovet uppstår och därmed enklare kunna budgetera och ta kontroll över kostnaderna redan från start.

Vill du veta mer om möjligheter och utmaningar när du bygger hållbara integrationer för din organisation? Vi har tagit fram en guide som hjälper dig att hitta den bästa lösningen för din organisation. Ladda ner “IT-chefens guide till framtidssäkrade integrationer” idag.

Du kan självklart även kontakta mig och mina kollegor om du vill diskutera hur vi kan skapa en integrationslösning som passar just ditt företag och era utmaningar.

Dela