Skip to main content

Bild

Image

People working on high table
Blogg

Framtidens arbetsplats med RPA

Sektioner

Text

"Computer, bring up the latest sales forecast for 2020 - adjust the figures with the seasonal effects variance observed for 2018, and illustrate with a stacked barchart diagram. Store the excel file on my backup location and send a copy to the management team in pdf format."

 

Visst låter det som science fiction. Att kunna interagera med de verktyg och tekniska hjälpmedel vi har tillhands för att stötta och hjälpa oss i våra roller, uppdrag och projekt. Tänk att, istället för att själva sitta och stansa in informationen i varje moment, göra sökningar, copy - paste, justeringar, formatkonverteringar, urval och illustrationer med diagram, presentationsexport .. och tusentals likartade mekaniska handgrepp i de applikationer, plattformar, webbgränssnitt mm vi kommer i kontakt med på dagliga, veckomässiga och månadsmässiga intervall - så finns det verktyg som kan göra det åt oss. 

Att tilltala, resonera med och ställa frågor till en personlig assistent är något vi har börjat att vänja oss vid genom tjänster som Alexa, Siri, Google, Bixby osv - men hur skulle vi kunna få hjälp med det vi i brist på bättre beskrivning kallar för - "jobb" - som måste göras, men som i sig kanske inte är så värdeskapande för varken oss själva, våra kollegor, leverantörer eller kunder? 

Robotic Process Automation – RPA – är en teknikplattform och verktyg för att bygga stöd i det vardagliga arbetet, som avlastar en del av den handläggning som är regelstyrd och mekanisk, för att istället ge utrymme för att fokusera på de mänskliga aspekterna i arbetet; problemlösning, kreativitet och att möta andra människor för att fånga deras behov. 

Var för sig, ser vi att den här typen av verktyg - personliga assistenter, och automatisering av repetitiva, monotona uppgifter - tar stormsteg mot att bli lika vanliga som användningen av Skype, smartphones och sociala medier i vår vardag - och kombinationen av dem, som ett naturligt hjälpmedel och standardiserade verktyg, ligger närmare än vad vi kanske tror. 

Hur skulle det kunna se ut för dig, personligen - eller för dina kollegor och er verksamhet? 

Vi på Enfo berättar gärna hur vi kan få ut det bästa av vad den nya tekniken har att erbjuda.  Följ med oss in i framtiden och dra nytta av den senaste tekniken!

Fredric Travaglia, Senior Vice President, Process Innovation at Enfo 

Dela