Skip to main content

Bild

integration
Blogg

Framtidens systemintegration

Sektioner

salih.png

Text

Framtidens systemintegration del 1 - Efterlyst: Död eller levande

När jag var ung så spelade min bäste vän och jag ett cowboyspel. Efter att man sköt ihjäl en av skurkarna så trillade han ner på marken och sa ”bury me with my money”. Nej, det tänker jag inte göra. Om jag ändå har gått genom allt det här för att döda skurken, så behåller jag hans pengar. Likt skurkarna, så trillar den ena on-premise applikationen av pinnen efter den andra. En del försvinner helt utan spår - döda och begravda - andra lyckas fly till molnet. Men hur ser det ut på integrationssidan? 

Med devops och microservicearkitekturens framfart så förklarades de stora integrationsplattformarna med massvis med integrationer som döda. Det var inte så man skulle jobba längre. Det var frustrerande att gå genom en långsam central IT-funktion och att köpa en dyr licens när ens egna applikationsutvecklare kunde lösa problemet åt en. 

I början fanns det inte många alternativ för devops-team och i en del fall gick man tillbaka till det gamla klassiska erkänt dåliga sättet, att bygga in integrationslogik i applikationen men snabbt kom det bra alternativ i molnet. Många av dessa alternativ innebar fortfarande att man kodade sin integration, fast koden nu låg utanför applikationen. Med det kom också möjligheterna att bygga gemensamma komponenter för att snabbt kunna integrera. Slutligen hade man återskapat mycket av det som fanns i en integrationsplattform. Tänk om det fanns ett bra sätt att förena det klassiska integrationsplattformstänket med modern microservice arkitektur? 

Det har IBM tänkt på för sina integrationsplattformsprodukter. För att ta dessa datacenterprodukter och anpassa dem till ett modernt ramverk så har de gjort följande:  

  • Gjort installationen komponentbaserad så du installerar bara det du behöver, samt optimerat produkterna för att starta upp snabbare. 

  • Börjat stödja Docker, Kubernetes och andra moderna ramverk för infrastruktur. 

  • Frikopplat applikationer från varandra, exempelvis IBM MQ och App Connect Enterprise behöver inte installeras på samma ställe längre. 

  • Och slutligen förenklat och anpassat licensmodellen så att ett devops-team kan köra proffsiga IBM-produkter utan att behöva begära en helt ny budget.  

Att migrera från gamla datacenter till molnet innebär stora utmaningar. Applikationer behöver moderniseras annars blir molnet bara ett nytt datacenter och det uppstår många frågetecken kring säkerhet och integritetsfrågor. Det är en av anledningarna till att många kunder fortfarande är kvar on-premise. 

Med de moderniseringar som har gjorts så kan de som av en eller annan anledning fortfarande kör on-premise börja jobba i devops-team och leverera integration snabbare. Det nya tänket gör det möjligt att bygga on-premise och sedan flytta upp i molnet när man är redo för det. Så integrationsplattformen har inte riktigt trillat av pinnen, den lever och visar sig inte vara den skurk man trodde, utan den hjälte vi behövde. 

Läs mer om hur vi ser på hur man bäst möter utmaningarna med modern integration i nästa del; Länge leve Integration. 

Vill du fördjupa dig inom tex open source utveckling med hjälp av Kubernetes, RedHat och IBM OpenShift finns ett av våra webinarier tillgängligt för nedladdning, och en komplett översikt av vårt erbjudande inom integration hittar du här. 
 

Salih Serdenak
Enfo Integration 
salih.serdenak@enfogroup.com
LinkedIn