Skip to main content

Bild

Image

Systemintegration del3
Blogg

Framtidens systemintegration del 3

Sektioner

Image

salih.png

Text

Framtidens systemintegration del 3 - Hönan eller ägget

Jag tror att många bygger sina applikationer utan tanke på att de ska bli virala och globala, för man kanske inte tror tillräckligt på sig själv. Och tror man inte på sig själv, så behöver man inte modern teknik. Men vad behöver komma först, en bra viral idé eller teknik?
 

I förra bloggen talade vi om de nyare integrationsteknikerna event streams och API hantering. Men för många blir ordet nyare en ursäkt. Man undviker det just för att det är nytt. För man inte hinner med och något som man till slut implementerar för att inte halka efter eventuellt. Istället hade man kunnat se API:er som en möjlighet och en intäktsström så som Salesforce och eBay gjorde redan för 20 år sedan.  
 

Event streams och microservice-baserad arkitektur har också sina utmaningar. Bygger man sina applikationer på ett traditionellt sätt så kommer de inte kunna bli virala då de saknar skalbarheten som tekniken hjälper till med. Företagen behöver också ofta en omorganisation för att fullt ut kunna gå till microservice-tänket. Samtidigt som man gör det så får applikationsutvecklarna ett större ansvar och behöver kunna fler områden.  
 

För att hjälpa företag med dessa utmaningar och lyfta ut integration ur ekvationen så implementerade Enfo 2010 Integration as a Service (IaaS). Det gjorde att våra kunder inte behövde tänka på integrationsplattformar, integrationsutveckling, resurser, licenser, support, monitorering och incidenthantering för att nämna några områden. De kunde istället fokusera på det som är viktigast för dem. För mig är det här en radikal förändring där företagen kan gå från att utkontraktera integration där de ändå dras med en hel del ansvar och problem, till att tala om en helhetstjänst för integration som tar hand om allt.  
 

I början av 2019 lanserade vi den senaste versionen av Integration as a Service tillsammans med en beställningsportal. Den gör det möjligt att enkelt beställa integrationer utan att ha någon expertis inom ämnet. Portalen ger dig transparens in i tjänsten, så att du enkelt kan följa vårt jobb men också se hur du nyttjar tjänsten och se dina kommande fakturor. Den är byggd för att fungera för allt från småföretagare till storbolag.  
 

Det behövs inte ens en IT-avdelning för att dra nyttja Integration as a Service. Eftersom vi också bygger tjänsten på ett modernt sätt så är vi inte heller begränsade att bara göra integrationer, utan här finns möjlighet att bygga både API:er, event streams men också nya tekniker allt eftersom de dyker upp och inget av det här behöver våra kunder fokusera på.  
 

Hönan eller ägget refererar till en cyklisk paradox om ”vad som kom först”. Den som fokuserar på det glömmer snabbt att fokusera på det viktiga. Du behöver ha en idé och tekniken samtidigt. Likt hönan och ägget så går det utmärkt med en långsam evolution där man jobbar agilt och förbättrar det över tid. Det behöver inte vara perfekt från början men det viktiga är att ha förutsättningarna. Vi kan med vår tjänst Integration as a Service låta er fokusera på det ni gör bäst:  er idé, så kan vi fokusera på det vi är bäst på.  
 

Kolla gärna in vår portal och läs mer om tjänsten här.
 

PS. För den som undrar så fanns ägget långt innan hönan. Sköldpaddor, ormar och krokodiler lägger ägg och är alla äldre än hönan. Tekniskt sett så var de djuren som slutligen lade ägget, som kombinerade DNA:t till höns, nästan höns men inte riktigt. DS.

 

Salih Serdenak
Enfo Integration 
salih.serdenak@enfogroup.com
LinkedIn

 

 

 

Dela