Skip to main content

Bild

Image

People drinking coffee
Blogg

Internet of cows och 11 andra exempel på hur internet of things kan användas I tillverkningsindustrin

Sektioner

Text

Har du slut på idéer om vad ert företag skulle kunna utveckla för digitala tjänster? Lugn, här är 12 exempel på hur tillverkningsindustrin har använt IoT för att göra bättre, smartare och säkrare produkter.

 

Antalet nätverksanslutna produkter är nu snart uppe i 20 miljarder. År 2025 räknas antalet uppgå till ofattbara 80 miljarder! Med andra ord: om du är intresserad av att göra bättre och smartare affärer så MÅSTE du helt enkelt intressera dig för detta nya hav av möjligheter. Det har blivit dags att fundera över hur just ni kan förbättra er kundservice, skapa en ny tjänst eller bli mer konkurrenskraftiga. Nyfiken? Häng med – här kommer några exempel att fundera kring. 

12 exempel på hur Internet of Things (IoT) används i tillverkningsindustrin runtom i världen idag 

Internet of Cows – följ din ko i realtid

Ett skotskt startup-företag Silent Herdsman har utvecklat en speciell krage som jordbrukare kan använda för att övervaka djurens hälsa. Genom att använda en krage som innehåller en sensor som bland annat kan övervaka djurets tillstånd, hur mycket mjölk som produceras och när de håller på att kalva kan bönderna tidigt se eventuella problem. Denna information skickas till en bärbar dator, en smartphone eller surfplatta, där bonden kan analysera den. Smart! 

"Genom att övervaka djurets hälsa kan bönderna se tidiga problem, förbättra fertiliteten och öka jordbrukets effektivitet."

Husqvarna Battery Box – häcksax on demand

Husqvarna ska under perioden maj till oktober i år testa ett nytt koncept som de kallar för "Husqvarna Batteribox". Lösningen ska göra det möjligt för boende i västra Stockholm att dela på batteridrivna utomhusprodukter för trädgårdsskötsel. Detta är ett av flera projekt där Husqvarna kombinerar innovation och hållbarhet. 

Mekaniska problem rapporteras innan de ens händer.
 

Author

David Bulman

Author's title

Virgin Atlantic IT director

Text

TweetPee – för förvirrade föräldrar

Huggies använder teknologi för att göra det enklare att veta när det är dags att byta blöja. I en blå plastknapp som du sätter på barnens blöja sitter det sensorer som upptäcker när det blir fukt i blöjan och skickar ett meddelande till mamma eller pappa. Genom en app får föräldrarna kontroll över hur många blöjor som återstår innan de tar slut. 

Smart t-shirts – ta träningen till nästa nivå 

Ralph Lauren har i ett samarbete med startup-företaget OmSignal från Montreal satt sensorer i en t-shirt. Detta gör det möjligt att mäta statistik som steg, hjärtfrekvens, andning och ansträning av muskler. Genom elektriska signaler får appen data om vilka muskler du använder och vilken belastning du utsätter dem för. På detta sätt kan du plocka upp din telefon och se status i realtid för att inte belasta musklerna för mycket och på så sätt undvika skador. Coolt!

Cat Connect – för dig som vill gräva djupare i datan

2017 lanserade Catepillar sin nya tjänst Cat Connect - vilket gör det möjligt för kunder att i realtid följa maskinernas status. Med den nya tjänsten kan chefer i anläggningsföretag följa sin park av maskiner och bland annat ta del av prestanda och slitage över tid och visa trender och mönster i användningen. Detta gör att man kan ta datadrivna beslut och använda maskinerna på bästa möjliga sätt. Med Cat Connects drönare kan man också ta flygbilder med hög kvalité över arbetsplatsen och på så sätt i förväg veta exakt vilka resurser som behövs och vilka inställningar som behöver göras.

Ericsson Maritime ICT – håller koll på varorna hela resan

Ericsson Maritime ICT som gör infrastruktur för fartyg, hamnar och terminaler har sedan en tid tillbaka utrustat sina fartyg med platstjänster, hastighet samt temperaturen för känslig last som visas på en dashboard i realtid. Datan kan delas med andra företag som fraktar varor så att leveransernas tillstånd kan övervakas från produktion till leverans. Häftigt!

Rolls-Royce – kanske världens smartaste motorer 

Microsoft och Rolls-Royce samarbetar för att stödja Rolls-Royces intelligenta motorer och erbjuda "avancerad operativ intelligens till flygbolag". Rolls-Royce kommer att integrera Microsoft Azure IoT Suite och dess Cortana Intelligence Suite för att samla in information om flygoperationer, bränsleanvändning och underhållsplanering. Tidigare har Rolls-Royce investerat i jetmotorsensorer för att producera realtidsdata, och rapportera om motorernas tillstånd. Coolt samarbete!

Virgin AtlanticVirgin Atlantic – flygplan där varje del är uppkopplad
Virgin Atlantic har investerat i IoT genom att koppla en flotta Boeing 787-flygplan och deras last-enheter kopplade till IoT-enheter och sensorer. Varje anslutet plan kan förvänta sig att producera över en halv terabyte data per flygning. Nästan varje del av flygplanen har en internetanslutning, från motorerna till vingklaffarna och landningsställ. På så sätt kan mekaniska problem rapporteras innan de ens händer. Tryggt! 

Aviva insuranceAviva Insurance – mer än bara försäkringar

Det brittiska försäkringsbolaget Aviva har också valt att utveckla sin digitala tjänst tillsammans med mindre startup-bolag istället för att utveckla tekniken själva. Bland annat har de utvecklat smarta kameror som de har gett till sina kunder för att sätta upp i sina hem. Allt för att kunderna ska känna sig mer säkra med Aviva som leverantör. Snacka om att sätta användaren i centrum! 

Daimler – gör sina tungviktare ännu mer säkra

Den tyska biltillverkaren Daimler använder IoT för att göra sina bilar mer säkra och effektiva. Genom IoT automatiserar Daimler flera säkerhetsprocedurer när fordonet rullar. Till exempel är Daimler-lastbilar redan utrustade med närhetskontroll, stop-and-go-assistans, nödbromsassistans, banhanteringsassistans och 3D-kartor. Allt för att hjälpa lastbilarna att hålla ett säkert avstånd från bilar ochandra fordon på vägen. Dessutom har de utvecklat stereokameror och radarsensorer, som syftar till att förbättra förarens svarstid. Innovativt!

British Gas – sätter ditt hus på ”Vacation Mode”

British Gas utökar sin IoT-profil med den redan etablerade Hive, som är en smart mätare som kan styra din värme och ditt varmvatten på distans. Att möjliggöra integration med smarta energianvändningar gör det möjligt för husägare att byta till semester-läge, i huvudsak en plattform som förbinder flera enheter. Kundfokuserat!

John Deere – maximerar jordbrukarnas ROI

John Deere som tillverkar utrustning för jordbruks-, bygg- och skogsindustrin använder stora mängder data och IoT för att övervaka fuktnivån i marken för att hjälpa jordbrukarna att bevattna med rätt mängd. Data som hjälper bönderna att göra bättre skördar eftersom de nu kan se när jorden är bäst eller när bevattning behövs. Vilket såklart leder till minskade driftskostnader och bättre produktion. Produktivt!
Källa: computerworlduk.com

Internet of Things (IoT)

Begreppet Internet of Things (IoT) kan beskrivas som vardagsföremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer, men även maskiner, fordon och byggnader, som har försetts med inbyggda elektroniska delar som sensorer och datorer och med internetuppkoppling. Detta gör att föremålen kan sammankopplas fysiskt eller via trådlöst nätverk och därefter utbyta data. 

 

Niklas Thulin, Digital Evangelist

Dela