Skip to main content

Bild

Image

Mattias Fors Enfo
Blogg

Mattias är arkitekten bakom din molnresa

Sektioner

Mattias är arkitekten bakom din molnresa

Text

Under 10 års tid har Mattias Fors skapat ett eget Microsoft-community på sin populära sajt www.deploywindows.com. Som andra svensk har han blivit utnämnd till Windows Insider MVP. Med 20 års erfarenhet och en egen Cloud Runner User Group tillhör han spjutspetsen av arkitekterna inom molnresor.  

 

“Jag är absolut ingen person som jagar titlar. Däremot så älskar jag att sprida bra saker som jag stöter på. När jag ser något som jag tycker är intressant, och som jag tror att andra skulle gilla så delar jag med mig.”  

Mattias har över 20 års erfarenhet av IT-branschen och började sin karriär 1997 med att bygga hemsidan åt det kommunala bostadsbolaget Växjö Hem.  

“Ja, jag är väl vad man skulle kalla för veteran inom IT. Jag har hört och sett mycket, men IT är väldigt speciellt eftersom det händer så mycket hela tiden så jag lär mig många nya saker varje dag.” 

Hans blogg har blivit som ett community / kunskapsbank där han samlat all sin erfarenhet. Där skriver han ner vanliga frågor och problem som han stöter på i sitt jobb som Technical Lead på Enfo.  

 
Vad är Windows insider MVP - hur blir man det och hur länge är man det? 

“Den här utmärkelsen får man ett år i taget - och man kan få den igen, men bara för att man har fått den en gång betyder det inte att man behåller den. Det är helt enkelt en utmärkelse som man får för att Microsoft känner igen mig i sociala sammanhang.”  

 

Missa inte Intune-Webinar med Mattias den 19 november! 

Mattias håller Webinar om Intune och hur man kommer igång med Autopilot och White Glove! 

 

“Jag bloggar och twittrar och har varit med i forum och talar ibland. Men navet i allt ihop är en blogg som jag har drivit i över 10 år nu. www.deploywindows.com. En sajt som har cirka 8000 besökare i månaden, otroligt kul!” 

 

Vad gör du som Technical Lead på Enfo?  

“Här handlar mitt jobb om att sätta strategier, rekommendera produkter, tjänster och metoder till mina kunder. Eftersom mitt jobb handlar om att träffa mycket kunder så stöter jag också på många problem och utmaningar hela tiden. 

Det märks verkligen att vi har blivit ett modernt företag. På Enfo är man hela tiden på jakt efter ny kunskap och nya medarbetare. På det området är det tydligt att företag som Enfo och Microsoft ligger före de flesta andra IT-bolag.” 

 
Hans jobb: Att inspirera till förändring - genom teknik 

Att prata om IT-arkitektur handlar många gånger om att få människor och företag att bryta gamla mönster och komma ut från sitt hamsterhjul. Att få de att försöka se modernt på saker och ting - vare sig de vill eller inte. Att hjälpa företagen att ta steget att utveckla sig.  

“Jag skulle säga att en stor del av mitt jobb handlar inte så mycket om teknik - utan mer om att inspirera till förändring - genom att visa vad som är tekniskt möjligt.” 

 

”Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter och best practice. Det är när alla delar med sig av sin kunskap som de bästa lösningarna skapas.”  

Mattias Fors, Technical Lead på Enfo 

 
Berätta om din Cloud Runner User Group - din användargrupp för IT-proffs på västkusten! 

“För ett par år sedan kände jag att det behövdes ett community för IT-proffs på västkusten. Många gånger är det i Stockholm eller Köpenhamn som alla user groups finns, så jag såg att det fanns ett glapp där - om att skapa en mötesplats som låg närmare oss i Göteborgsregionen.  
Jag valde att kalla gruppen för Cloud Runner User Group (CRUG) och spred information om den på min blogg. Hittills har vi inte träffats så många gånger, totalt cirka 4 gånger. Men det som jag är ute efter är en grupp där man träffas fysiskt, inte en grupp på Teams, Slack eller i något forum.  

Att skapa en plats där man kan träffa nya kollegor i branschen -  en rådgivande plats där man kan utbilda varandra och ge råd och bli smartare.  För att kunna utvecklas som individ och höja sin egen och andras kunskap genom att ta hjälp av varandra. Just nu är det planerat att vi ska ha nästa möte i november/december.” 

 
Nästa projekt redan klar 

Mattias senaste projekt i raden av alla idéer är en app åt administratörer för Intune. Ett MDM system som hanterar applikationer och säkrar din moderna arbetsplats, såsom telefoner och datorer.  

“Jag såg att det finns ett behov för en app för att kunna sköta uppdateringar och förändringar lättare. Idag görs all administration av Intune via en webbportal. Inte alltid önskvärt - utan många vill ha känslan av att ha en app på en dator. Tanken är att den kommer att släppas inom kort.”  

Nu håller vi tummarna för att Mattias behåller sin titel som en Windows Insider MVP. 

 

Följ Mattias Fors 

www.deploywindows.com 
Twitter: https://twitter.com/mattiasfors 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mattiasf/ 

 

Vad är en Windows insider MVP? 

Utmärkelsen “The Windows Insider MVP” får personer som har visat på extrem kunskap, thought leadership inom området och som har bidragit till att öka andra människors lärande och kunskap inom Microsofts teknik. Utmärkelsen delas ut två gånger om året.  

Läs mer här: https://insider.windows.com/en-us/community-mvp-nomination/ 

Dela