Skip to main content

Bild

People working on high table
Blogg

Molnet är hett - men varför?

Sektioner

Text

Att molntjänster är hett är knappast någon nyhet. Det är till molnet de flesta flyttar, men resan dit kan vara mer eller mindre smidig. Tycker du att det börjar bli för dyrt och onödigt krångligt att ha hårdvaran kvar hos er? Blir det svårt att vara så agil och flexibel som din omvärld kräver?
 

Då kan det vara dags att planera och exekvera din molnstrategi. Möjligheterna med molnet är enorma och för att skapa en så smidig och smart molnresa som möjligt behöver du tidigt fundera kring möjligheterna såväl som utmaningarna med molnet för just din organisation.

Konkurrensen är stenhård idag och för att finnas kvar imorgon och vara en partner att räkna med måste du ständigt utveckla ditt erbjudande och våga ligga i absoluta framkant – hela tiden. Letar du efter alternativ som är kostnadseffektivt och skalbart? Du är långt ifrån ensam, men det är här molnet faktiskt kan göra skillnad.

Skalbarhet, flexibilitet och lägre kostnader är några av de mest uppenbara fördelarna med molntjänster. Att snabbt kunna skala upp eller ner när efterfrågan på era produkter och tjänster varierar, att inte behöva ha kapacitet i lager för eventuella peakar och att snabbt kunna sätta upp miljöer för att testa nya idéer eller marknader, det är själva idén med att konsumera molntjänster.

För att kunna maximera dessa fördelar måste du dock våga frigöra dig från gamla lösningar, äldre infrastruktur och dyr förvaltning. Det är parametrar som bara begränsar er utveckling. Se istället alternativen i molnet som ett ypperligt sätt att frigöra tid och kapital på. För att kunna agera så snabbt som din omvärld kräver behöver du öka innovationstakten, du behöver ha IT som en möjliggörare istället för flaskhals - lyckas du med det så kommer även affärerna att öka. 

Så, har du nu bestämt dig för att börja jobba med molnet på riktigt eller utveckla era molntjänster så är det viktigt att ha en tydligt plan och ett välgrundat business-case som start. Ett case som sätter förväntningarna på rätt nivå och inte minst faktiskt är dokumenterad. Att lyckas väl med er satsning på molntjänster kräver målmedvetenhet och tålamod. Så börja med det enkla och fokusera på vinsterna, lär dig av det och fortsätt därefter. 

Mer än 80 % av CIO’s ser infrastruktur i molnet, IaaS, som en genomförbar lösning redan idag och 10 % har redan molnet som sitt förstahandsval.

Author

Gartner

Author's title

via en nyligen genomförd undersökning

Text

Vad innebär molntjänster?

Molnet är häftigt på många sätt! Det är den arena vi vill agera på såväl nu som i framtiden och begrepp som IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service och SaaS (Software as a Service) har fått en självklar plats i vårt moderna IT-lexikon. Men innan vi nördar ner oss i dessa begrepp så är det bra att sätta en gemensam grund. Vad menar vi med de olika begreppen egentligen? 

Kort fakta om molntjänster

En molntjänst karakteriseras av följande 5 grundstenar, definierade av NIST, National Institute of Standards and Technology:

  • Flexibilitet
  • Skalbarhet
  • Självbetjäning on-demand
  • Tillgång till data från alla typer av enheter 
  • Mätbarhet, det vill säga att du betalar för det du faktisk använder. 

När vi pratar om molntjänster finns det tre olika modeller och oftast är det en mix av dessa som är intressant. Antingen hyr du programvaran (SaaS) och betalar för användning.

Eller så kan du hyra hela plattformen (PaaS) och ett exempel på en PaaS-tjänst är Office 365 där du hyr hela plattformen. I detta fall ingår även programvaror som exempelvis Word, Excel och PowerPoint. Detta blir då en mix av PaaS och SaaS.

Slutligen har vi infrastruktur, IaaS, som en tjänst. Och här hyr du själva hårdvaran – det vill säga infrastrukturen som nätverk, servrar för att bearbeta informationen samt lagringsutrymme att lagra din data på. IaaS går helt enkelt ut på att köpa datakapacitet hos en leverantör i molnet. Du gör det som en prenumerationstjänst istället för att bära kostnader för inköp, förvaltning och utveckling av ett eget datacenter. Det blir därmed en ”on-demand” tjänst som innebär stora ekonomiska fördelar såväl som flexibilitet och agilitet. Du behöver inte binda upp massa kapital och köpa ny hårdvara om verksamheten förändras – du hyr mer utrymme isåfall. Det bästa av allt är att du har tillgång till kapacitet när du behöver den så nertiden kan minskas avsevärt genom en bra IaaS-tjänst. 

Privat eller offentligt moln – vad är skillnaden?

Den största skillnaden mellan de olika molntjänsterna är nivån av kontroll som du som beställare av en molntjänst har, eller vill ha. Hur mycket kontroll vill du ha över hårdvaran, lagring, utveckling och förvaltning? Kan du dela serverpark med andra företag eller finns det lagstadgade krav som gör det omöjligt för dig att släppa kontrollen till en extern leverantör? 

Oavsett behov så finns det molntjänster som passar alla, men det är viktigt att fundera över dessa parametrar innan resan påbörjas. Det blir en onödigt turbulent resa annars. 

Molntjänsterna kan implementeras på olika sätt baserat på era behov. Om du kan tänka dig att dela molnet med andra organisationer så kan du hyra in dig på ett så kallat ”offentligt moln”. Vill du istället ha ditt eget öronmärkta moln så är det ett ”privat moln” du ska sikta in dig på. Prisbilden är givetvis högre för privata moln så kanske skulle en hybrid däremellan vara det optimala för er. Allt är tänkbart uppe i molnet!

 

Peter Lämber, SVP Enfo 

 

Dela