Skip to main content

Bild

blogg
Blogg

Molnresan i praktiken – det här skall ni tänka på: Tips från CIO

Sektioner

MonicaC

Text

Häromdagen var jag i kontakt med en av dessa (digitalt såklart!) och jag passade på att ställa några frågor kring hans erfarenheter och goda råd vilket jag tänkte redovisa här för er. 

 

Till att börja med vill jag berätta att min vän har jobbat som IT-chef i många år bland annat i ett antal större organisationer. I sina senare roller har han mycket framgångsrikt drivit olika Cloudinitiativ. 
 

Min första fråga var:  

Vad var skälen att ni funderade på och sedan beslutade om att använda molnet

Han svarade direkt att det i första hand var en kostnadsfråga. När jag bad honom att utveckla beskrev han att de också hade en drivkraft till det som han kallar outsourcing-agility. De hade flera gånger genomfört datacenter-flyttar när de bytte outsourcing leverantörer. Det är både dyrt och riskfyllt, så idén föddes att ha ett eget datacenter men i molnet vilket möjliggör byte av leverantör utan kostsamma flyttar. En mycket intressant och bra idé tycker jag, vad tycker du som läser? 

Min nästa fråga handlade om vilken typ av tjänster de använder. Han svarade inte helt otippat, IaaS, PaaS och SaaS. Därefter berättade han att deras molnresa började med Office365 vilket för dem och jag vet för många andra, var första steget mot acceptans av att börja använda molnet med allt vad det innebär. Min egen erfarenhet är densamma men tyvärr har jag träffat många som inte fortsätter med fler initiativ efter det första steget, synd tycker jag. 

Min vän berättade sedan att de nu har flyttat ut allt i molnet utom ett enda system som faktiskt är avvecklat men ligger kvar och snurrar på grund av lagkrav. Migreringen sköttes i två omgångar om cirka nio månader vardera. Förvisso med lite tid emellan men i alla fall, allt i molnet och med den flexibilitet de ville nå.  Jag bad honom till sist att dela med sig av de viktigaste lärdomarna: 

  • Tänk efter ordentligt innan varför du tänker göra detta, fundera över vilka effekter som ska uppnås? Den förväntade effekten styr sedan vad som man ska göra och hur det ska göras.  

  • Man måste skaffa sig en egen uppfattning om det man behöver; en eller flera Cloud providers, hybrid cloud och inte minst användandet av de managementlösningar leverantören erbjuder. Skapa din egen uppfattning och lyssna därefter på leverantören!  

  • Etablera en central funktion i din organisation som styr molninförandet. Decentraliserat ansvar fungerar dåligt och genererar dessutom med allra största sannolikhet ökade kostnader.  

Slutligen frågade jag honom vad nästa steg är och då svarade han att de nu har påbörjat sin transformationsresa. Det kommer att ta några år men nu finns möjligheterna på plats och det handlar i stort sett om strukturerat arbete och uthållighet., Det handlar också ständigt om frågan: Är effekten värd insatsen? Ingen har oändligt med resurser.   

Jag tackade för ett intressant samtal och funderade en stund över att de erfarenheter han delade med sig av stämmer helt överens med mina egna erfarenheter från massor av olika engagemang hos stora och små organisationer. Men vad har ni som läser det här för olika erfarenheter? Kommentera och dela med er, jag är så nyfiken! 

Jag måste i alla fall dela med mig av Gundes citat som helt ligger i linje med min slutsats: 

”Ingenting är omöjligt!” 

 

Monica Claesson
Cloud Advisor, Enfo
monica.claesson@enfogroup.com
LinkedIn

 

Dela