Skip to main content

Bild

Image

People working on high table
Blogg

Outsourca din applikationershantering - en billig lösning. Eller?

Sektioner

Text

Under de senaste åren har fler och fler företag outsourcat sin IT-verksamhet och applikationshantering offshore till billiga leverantörer. Syftet är såklart att effektivisera, minska konstnaderna och öka flexibiliteten.
Frågan är om det verkligen är så billigt i längden? Och vad finns det för säkerhetsrisker när det gäller dataskydd och hantering? Eller är det som vanligt, att du helt enkelt får det du betalar för?

 

Populärt att outsourca till lågpris

Applikationspaketering har under ganska lång tid varit ett område som jag tror att många bolag har känt att det är ganska enkelt och lätt att kapa av och oursourca, och därför också valt ett billigt pris när man väl bestämt sig. Vid första tanken verkar det ju enkelt - att skicka en zip-fil tillsammans med anvisning till någon i Indien som gör samma jobb som ett bolag här hemma för en bråkdel av priset.

Innan du skickar dina affärskritiska system i en zip-fil till andra sidan jordklotet. Tänk efter.

Author

Alexandra Sedlenieks

Author's title

Application Specialist, Enfo

Text

 

Du får vad du betalar för

Det är ju en kittlande tanke om man sitter på en inköpsavdelning eller ledningsgrupp. Vem vill inte spara pengar? Och vad kan gå snett? Och hur svårt kan det egentligen vara? Ganska svårt, kan det visa sig.

En sak som många upptäcker är att minsta lilla fråga förvandlas till hela ompaketeringar - och vips, så kostar outsorucingen till Indien mycket mer pengar än vad man initialt räknat med.

Jag brukar jämföra det med Ryan Air. Superbilligt om du åker med en ryggsäck, men dyrare än konkurrenterna om du tar med dig fler väskor. Många av outsourcingbolagen kan också uppfattas som relativt fyrkantiga - eftersom de bara kan leverera EXAKT det som du ber om. Det kan också vara svårt att kontrollera kvalité och säkerhet på det som levererats.

Så den från början ganska ljusa tanken på att både spara arbete och pengar kan lätt förvandlas till en känsla av oro och att man har bristande kontroll. Att outsourca till andra sidan jordklotet är billigt - men du får också vad du betalar för.

 

Saker att ha i åtanke när det gäller att outsourca sin IT-verksamhet utomlands:

Fördelar:
 • Det är såklart superbilligt -  så länge du gör ett ordentligt och grundläggande förarbete själv.
 • Extremt kostnadseffektivt i en okomplicerad miljö.
 • Hög flexibilitet. Du kan själv välja att sätta på och stänga av kranen, du betalar bara för det som du använder. Vill du inte ha något går det snabbt att bli av med.
Nackdelar:
 • Idag är nästan ingen IT-miljö helt okomplicerad. På större bolag finns det alltid integrationer och programvara som är mer komplicerad.
 • Det krävs teknisk kunskap av dig själv, så att du helt enkelt vet vad du beställer. 
 • Tillägg och ändringar kostar alltid extra, ofta ganska mycket.
 • Tillgänglighet och support är begränsad och kostar ofta extra.
 • Säkerhetsaspekter - IT säkerhet. Vem kontrollerar dina filer eller affärskritiska system som man skickat iväg till annat land?
 • Tänk på alternativkostaden; Vem ska vara support internt, utreda, samt svara på frågor.
 • Kan bli väldigt dyrt i längden, syna avtalet noga.
 • Du kan hamna i en situation där du helt själv får ta hand om bland annat avinstallationer samt  uppdateringar, eller köpa extra dyr hjälp när problem uppstår.

Alexandra Sedlenieks, Application Specialist at Enfo

Kontakta oss!

Kontakt

Picture

Image

Profile picture

Kontakt

Emelie Lundin

Område

Care

Telefon

+46 761 015 064

Dela