Skip to main content

Bild

Image

default image 2
Blogg

Reflektioner efter Data & BI Summit, Dublin 24-26 april

Sektioner

Text

Samtidigt som Qlik Qonnection hölls i USA var jag och två kollegor på Data & BI Summit på Irland och fokuserade på Power BI. Tre minst sagt fullspäckade och intressanta dagar.

 

Tanken är att det ska vara ett återkommande event, med ett tillfälle i Europa och ett i Nordamerika per år. Dagarna var uppdelade i drygt 70 olika pass med föreläsningar, paneldebatter och tekniska genomgångar. Drygt 100 talare, de flesta medlemmar i Power BI User Group, men också utvecklare och säljare från Microsoft medverkade. Alla sessioner var klassificerade som Visualise, Model, Govern eller Develop. Några vara väldigt tekniska medan andra var mer generella. Förutom föreläsningar om Power BI var det också mycket fokus på kommande funktioner. Power BI är mångsidig produkt som Microsoft satsar mycket på och där det kommer nya releaser varje månad. Det finns ett stort engagemang både bland användare, men också hos de representanter från Microsoft som var på plats, och det märks att Microsoft lyssnar mycket på Power BI Community.
 
Det var ofta 4-6 parallella dragningar att välja mellan med en hel del överlapp och upprepningar, särskilt om man konsekvent höll sig till ett spår.
 
Det pratades en hel del om Data Culture och Data Literacy (något som Gartner också fokuserar mycket på i år). På Visualise-spåret var det självklart fokus på layout och teknisk funktionalitet för att skapa visuellt tilltalande rapporter, men också på hur data ska presenteras och att storyn är viktig.
 
Model-spåret fokuserade mycket på att bygga bra datamodeller och hur DAX och M bäst används för att hämta ut data.
 
Azure, Machine Learning & R, IoT och hur Power BI kan bäddas in i andra applikationer var saker som diskuterades i Develop-spåret.
 
I Govern-spåret var det mycket fokus på rättighetsstyrning, som just nu är något begränsad, men det är mycket på gång gällande rättighetsstyrning. Det talades också mycket om hur man ska hålla ordning på sina rapporter, både med fokus på versionshantering och hur man ska tänka för att inte skapa en "rapportdjungel". Power BI är tänkt att användas för Self Service BI och det är inte en helt lätt balansgång att låta användarna bygga saker själva, samtidigt som man vill ha en strukturerad rapportflora som innehåller "en sanning". Det finns inga enkla lösningar på detta, men det blev en hel del intressanta diskussioner.
 
För sex år sen jobbade jag i ett projekt där en kund, förutom att byta ut hela sin ERP-lösning också hade en Microsoft-strategi och valde att ersätta sin QlikView-miljö med produkter från Microsoft. Detta var ett enormt projekt som inte bara involverade BI-avdelningen. Power BI fanns inte alls i sin nuvarande form då, men kunden var early adopters och inte alls främmande för ny teknik. Vi hade hjälp av Microsoft som gav oss rekommendationer gällande produktval hur vi skulle sätta upp miljön för att använda den absolut senaste tekniken. Målet var att återskapa användarupplevelse och funktionalitet som de tidigare haft i sina Qlik-appar. Detta försökte vi göra med hjälp av tabulära kuber som vi anslöt till via Excel-dokument som laddades upp på deras SharePoint-plats. Visuellt använde vi oss av PowerView och annat som var inbyggt i Excel. Exceldokumenten innehöll olika flikar som vi kopplade samman med gemensamma filter och slicers. Det blev inte särskilt bra och vi tvingades komplettera med ett gäng SSRS-rapporter. Det roliga var att jag träffade på ett gäng AX- och CRM-konsulter nu som var med i det här projektet och vi kunde konstatera att vi var alldeles för tidigt ute 2012-2014. Men det var väldigt roligt att se att precis det som vi försökte göra då (plus mycket mer) fungerar idag.
 
Efter tre fullspäckade och inspirerande dagar reste vi nöjda hemåt, sugna på att fortsätta med PowerBI-utveckling.

 
Veronika Taube

Om Data & BI Summit, Dublin 24-26 april
24-26 april anordnade PUG (Power BI User Group) denna konferens som vänder sig till Business Analysts, Data Professionals och Power BI Users. I år var första året som Data & BI Summit hölls som en separat konferens. Tidigare har Power BI varit ett spår på konferensen, med det något generiska namnet, EMEA Summit. EMEA Summit ordnas av Dynamics User Group och vänder sig till CRM- och AX-användare. EMEA Summit hölls parallellt, så Convention Centre Dublin var fullt av CRM-, AX- och Power BI-användare.

Dela