Skip to main content

Bild

Image

People playing table tennis
Blogg

Så bygger vi agila team för fordonsbranschen

Sektioner

Text

Idag är fordonsbranschen en av våra mest tekniktunga branscher. Allt handlar om Speed of Change – det vill säga hur snabbt man kan få ut en ny tjänst på marknaden. Frågan är då hur man egentligen bygger de team som ska leverera morgondagens lösningar?

 

Idag tävlar hela fordonsindustrin om vem ska är först med nya och spännande lösningar, snarare än om vilken bil som har flest hästkrafter eller snabbast. I tider då hårdvaran blir mindre och mindre intressant är det mjukvaran som differentierar märken och modeller. Kortfattat kan man säga att det handlar om att vara innovativ. Eller dö.

Hur bygger man innovation i fordonsbranschen?

Utvecklingen av digitala tjänster i fordonsbranschen är just nu inne i en revolution, där utvecklarna tävlar om att hitta smarta lösningar för användarna. 

”Morgondagens lösningar tillhör de företag som är bäst på att bygga flexibla team.”

Author

Johan Widepalm

Text

Den heliga graalen för alla företag är HUR man skapar innovation. Hur ser en organisationsstruktur ut som stödjer innovation? Att få sina medarbetare att dra maximal nytta av varandras kunskap och skapa tjänster som är långt bättre än vad någon enskild medarbetare hade kunnat komma på. Hur gör man? Hur samlar och förenar man den gemensamma kraften hos sina medarbetare och riktar den likt en laserstråle på innovation?

"Speed of Change” – skapas genom flexibla team

Att snabbt kunna testa en idé i skarpt utförande och sedan lika snabbt utvärdera om man ska fortsätta eller lägga ned den är det som skiljer vinnarna från förlorarna. Lättare sagt än gjort när det dessutom blir volym på tjänsterna – men likväl en nödvändighet.

Traditionellt sett så bygger man agila team och lägger en rad uppgifter på teamen, vilket fungerar helt ok. Nackdelen är dock att teamen kan bli långsamma om man har en statisk setup av medlemmar. Skillnaden mellan att vara snabb och att vara snabbast görs genom att man har agila team med flexibla medlemmar och kompetens. Det vill säga att man har ett team som utgör kärnan, men också stora möjligheter att ständigt lyfta ut och in annan kompetens – baserat på uppgift.

”Tillgång till extremt bred och djup kompetens - det är receptet på innovation.”

Author

Johan Widepalm

Text

Agila och flexibla team – endast möjligt med ett specialistvaruhus 

Det är också viktigt att tänka på att det agila teamet är det som ska utföra uppgiften, ta fram lösningen eller röra sig emot ett mål. Vad man fyller teamet med är såklart helt och hållet baserat på uppgiften. Det är också därför som agila team aldrig får vara statiska, eftersom ni vill kunna fylla teamen med kompetens som är relevant här och nu. Min erfarenhet är att det är detta som är utmaningen – att hitta RÄTT kompetens NÄR du behöver den. Att inte ha möjlighet att med kort varsel justera kompetensen i teamen.

För att skapa innovativa lösningar måste ni ha breda mål – och flexibla team. 

 

Kontakta gärna oss om du vill veta mer om hur vi på Enfo möjliggör datadriven transformation för våra kunder inom automotive – exempelvis Volvo Cars och AB Volvo.

Författare

Text

Johan Widepalm, Project Manager
johan.widepalm@enfo.se
+46 70 602 1687
Linkedin

Kontakt

Picture

Image

Dorotea Gawek

Kontakt

Dorotea Gawek

Område

Careers & HR

Telefon

+46 733 167 186

Dela