Skip to main content

Bild

2019-04-29-Enfo-web-077.jpg
Blogg

Så kan RPA minska stress på din arbetsplats

Sektioner

Så kan RPA minska stress på din arbetsplats

Text

Antalet personer som sjukskrivs på grund av stress eller stressrelaterade sjukdomar fortsätter att öka. Vi springer fortare och fortare och stressrelaterade sjukdomar har mer än fördubblats i Sverige under de senaste tio åren. Detta måste vi stoppa på något sätt och här kan ny teknologi i form av Robotic Process Automation, RPA, vara ett bra stöd på din arbetsplats.

Att ta hjälp av robotar och digitala assistenter för att utföra repetitiva, manuella steg i arbetet kan minska stress och samtidigt minimera personberoendet i din organisation. En robot kan fortsätta även när medarbetare är sjuka eller byter roll. Det gör att du i lugn och ro kan stötta dina kollegor utan att produktiviteten behöver påverkas helt och hållet.
 

RPA ökar förutsättningar till balans i livet
 

Har du frågat kollegorna på ekonomiavdelningen hur arbetsmiljön känns inför ett bokslut? Har du sett dina kollegor inför en faktureringsperiod eller inför att löner ska betalas ut, bonusar räknas och utlägg redovisas? En ekonomifunktion är ett exempel på ett område med återkommande perioder som är fyllda med stress och deadlines. Datumen är satta och arbetsuppgifterna återkommande och precis likadana varje period. Det skapar samma stress varje gång och till slut kanske inte Eva på ekonomi orkar med pressen längre. Kroppen säger ifrån. Men tänk om Eva kunde avlastas i förväg med de uppgifter som faktiskt är identiska varje månad. Tänk om automatisering och robotar kan vara det andrum som gör att hon kan ta en paus även mitt i bokslutsperioden. Det skulle kanske inte leda till att stressen helt försvann på din arbetsplats, men det skulle absolut göra miljön mer balanserad.

Att hitta en sund balans mellan arbetslivet och fritiden är en nyckel till att minimera stress och öka välmående. Work-life balance är det många som pratar om och det handlar till stor del om kontroll över sin tid. Att få dagen och tiden att räcka till, att känna kontroll. Så när arbetsuppgifterna är fler än timmarna tillåter under en arbetsdag måste vi se utanför boxen för att hitta nya innovativa lösningar som hjälper oss att få bättre kontroll. Med dagens teknik är det möjligt att låta roboten hjälpa dig att minska stressen.
 

Lägg rutinuppgifterna på din digitala assistent
 

Hur hjälper vi våra medarbetare att känna kontroll även under stressade perioder? Det är en fråga som kan besvaras utifrån många olika aspekter, men att nyttja modern teknik kan vara ett sätt. Att lägga repetitiva rutinuppgifter på en digital assistent (RPA) för att därigenom minska arbetsbelastningen på dina medarbetare under perioder som är extra tuffa kan absolut hjälpa. Be Eva ge dig ett antal uppgifter som hon helst skulle slippa göra varje månad och lägg dessa på den digitala assistenten istället. Evas kontroll över arbetsdagen och tiden skulle öka och därmed balansen mellan arbete och fritid.

Roboten tröttnar inte på rutinuppgifter och hur mycket vi än pressar roboten så kommer den att genomföra dessa steg lika noggrant varje gång. För oss människor är det naturligt med misstag och slarv under press. Våra hjärnor är inte skapta för att multi-taska så vi även om vi kan göra flera saker samtidigt så påverkar det kvalitén på det vi levererar.

Därför kan RPA både minska stress och öka produktivitet och kvalité i din organisation. Så fråga Eva vad hon skulle göra med tiden som frigörs. Skulle det kunna leda till mer tid för affärsutveckling och kompetenshöjning? Något som gynnar både Eva och ert resultat i det långa loppet.
 

RPA genom IBM Automation Anywhere – automation och agilitet kombinerat
 

RPA innebär att du med hjälp av mjukvara och botar kan automatisera väldigt repetitiva uppgifter som dina medarbetare annars kulle lägga värdefull tid på. Bortsett från att det innebär besparingar i form av tid och pengar så frigör det även tid för dina medarbetare att göra mer komplexa och värdeskapande uppgifter istället. Så fördelarna är:

  • Kortare tid till värde – du kan skapa, testa och implementera processer betydligt snabbare med hjälp av RPA.
  • Minimera fel – det är normalt att vi människor gör fel ibland, särskilt när vi genomför rutinuppgifter. Dessa fel minimeras när ni implementerar RPA. 
  • Ökat kundvärde – när processen går snabbare, felen minskar och du frigör medarbetarnas tid så kommer värdeskapandet för dina kunder att öka.

Med IBM Robotic Process Automation (Automation Anywhere) kombineras RPA med ytterligare smart automation och agilitet för att stötta din organisation till att inte bara automatisera utan att öka innovationstakten. IBM Automation Anywhere integrerar affärsregler och beslut såväl som hanterar stora mängder data.

Dela