Skip to main content

Bild

Enfo
Blogg

Trendspaningar med Modern Workplace – Digital transformation i en föränderlig värld

Sektioner

Andreas Gripfors, Enfo

Text

I den här serien av bloggar berättar några av Enfos specialister inom området Modern Workplace om vad de har på gång just nu, vilka trender de ser ute hos våra kunder och var de största möjligheterna och utmaningarna ligger. De delar också med sig av sina spaningar om framtiden och ger sina bästa tips för en smartare arbetsdag.

 

Den här gången är det Andreas Gripfors, Enterprise Architect och ansvarig för området Accelerating Transformation, som delar med sig av sina insikter kring transformation och Microsoft Azure.

 

Snabba beslut och nya arbetssätt i en förändrad värld

Stora delar av det här året har handlat om forcerade förändringar av arbetssätt. Den globala pandemin har tvingat många företag att ta snabba beslut runt lösningar och tjänster som kanske varit nödvändiga och bra för stunden men som långsiktigt kommer att visa sig inte var dom bästa.

Jag tror därför att vi inom den närmaste tiden står inför massiva digitala transformationer som grundar sig i att man antingen på grund av pandemin fått nya insikter så som att man behöver förändra sin affärsmodell, eller ett behov att förändra sina affärsprocesser permanent för att bättre möta en förändrad värld och i vissa fall, förändrade behov. Eller ett tredje scenario, för att organisationen, kunder och partners helt enkelt vant sig vid att arbeta på ett annat sätt och därför behöver konvertera alla “quickfixes” som man satt på plats under året som varit till permanenta lösningar.

 

Med förändringar kommer höga krav

Den snabba förändringstakten kommer ställa helt nya krav på produkter, tjänster och leverantörer men även på beställare som måste börja ta till sig nya designmönster för att känna sig trygga med de nya sätten att lösa problem på. Ett exempel på en sådan förändring är klivet till “Secure by design” och “Defense in depth” istället för traditionell design där man skyddat sig med kraftiga perimeterskydd.

Det är även fortsatt en stor utmaning för många bolag att ta sig ur sitt arv, man brukar prata om “teknisk skuld” och “legacy system” och det är framförallt dessa två fenomen som föder det fortsatta behovet av hybrid cloud i många år till. Hybrid cloud behöver i sin tur inte vara något negativt, men det är viktigt att förstå att det driver komplexitet, som i sin tur driver kostnader och tid.

 

Tänk stort – börja smått

Den stora förflyttningen med att bygga om sina system och applikationer så att de blir “cloud native” kommer ta lång tid. I många fall kommer det också kosta mycket pengar och innan någon på ett förtroendeingivande sätt kan estimera hur stor investering som krävs för att modernisera ett system som kräver kodförändringar och påvisa faktiska vinster som överväger kostnaderna så kommer transformationen att fortsätta gå långsamt. Men att fortsätta vänta löser inga problem, utan tvärt om så är det hög tid att påbörja resan i liten skala. Kanske du har ett mindre system som inte är verksamhetskritiskt som kan vara värt att börja med för att bygga erfarenheter och acceptans i verksamheten?

 

Den senaste tiden har Microsoft lanserat nya ramverk och referensarkitekturer som mer riktar sig mot den verklighet som många av de här organisationerna befinner sig i.

  • Dels Microsoft Azure Well-Architected Framework som beskriver hur du bygger dina lösningar på Azure för att uppnå kostnadskontroll, kunna underhålla dina lösningar på bästa sätt, få god prestanda, driftsäkerhet och att dina lösningar är säkra. Läs mer här!
  • Microsoft har även släppt nya referens arkitekturer för så kallade “Landing Zones” i Cloud Adoption Framework som mer riktar sig mot Enterprise kunder med stora och komplexa miljöer. Se en översiktsbild här! Låt inte bilden skrämma dig utan se den som inspiration. Om du behöver hjälp så finns vi på Enfo här för dig.

Jag brukar ofta beskriva en IT arkitekts uppdrag som motsvarigheten till stadsplanering. Kikar du på bilden på länken ovan kanske du förstår vad jag menar. Det och mycket annat har jag skrivit om här om du vill läsa mer!

 

Andreas tips för en smartare arbetsdag!

  • Covid19 har skämtsamt målats ut som den enskilt största drivande faktorn av digital transformation i sociala medier, men se det inte som något abstrakt som ”bara händer”, utan ta tillfället i akt, se den här tiden som ett startskott. Det är nu det är dags att gasa på transformationen. Vi på Enfo kan hjälpa till att sätta rätt plan för din organisation så att ni kan dra största möjliga nytta av digital transformation.

 

Andreas Gripfors arbetar som Enterprise Architect på Enfo

andreas.gripfors@enfogroup.com

LinkedIn

 

Dela