Skip to main content

Bild

enfo
Blogg

Trendspaningar med Modern Workplace – Enhetshantering för en effektiv och säker digital arbetsplats

Sektioner

Mattias Fors Enfo

Text

I den här serien av bloggar berättar några av Enfos specialister inom området Modern Workplace vad de har på gång just nu, vilka trender de ser ute hos våra kunder och var de största möjligheterna och utmaningarna ligger. De delar också med sig av sina bästa tips för en smartare arbetsdag.

 

Den här gången är det Enfos egna Windows Insider MVP Mattias Fors, Technical Lead & Architect Modern Client Management som delar med sig av sina insikter kring den moderna arbetsplatsen.

 

Distansarbete och mobilitet är högsta prio just nu

Att anpassa sin verksamhet för distansarbete under den rådande pandemin har gått från att vara något som många organisationer haft i tankarna men inte prioriterat, till att plötsligt stå högst upp på att göra-listan. Vi på Enfo som arbetar med molnlösningar och att både underlätta och se till att arbete på distans kan göras på ett säkert sätt har haft bråda dagar då många av våra kunder behöver vår hjälp mer än någonsin just nu.

I min roll som Technical Architect stöttar jag våra kunder i deras processer att sätta upp tjänster som hjälper dem i att effektivt hantera sina enheter. Framför allt arbetar jag med Microsoft Endpoint Manager, vilket är en samling av tjänsterna Configuration Manager, Intune, Autopilot samt några ytterligare funktioner som kommit på sistone så som Desktop Analytics och Endpoint Analytics. Microsoft Endpoint Manager används i stora drag för att hantera och samla information från organisationens enheter och säkerställa att de hålls uppdaterade, säkra från virus och andra hot, samt automatisera tillgång till appar och tjänster. Nu när många arbetar på distans har mycket också kommit att kretsa kring fjärranslutningar och effektivisering av nätverk för att minimera påverkan på organisationens VPN-kapacitet.

Sedan arbetar vi såklart mer och mer med mobila enheter som spelar en stor roll i mångas arbetsdag och kraven på att säkra att information inte kommer på villovägar blivit allt större. Det kan bland annat handla om att ställa krav på att ha sin mobil skyddad med lösenkod, att begränsa möjligheten att dela information och innehåll till otillåtna appar och låsa tillgången till osäkra appar eller tjänster. Det kan även vara att skydda åtkomst till tjänster baserat på en automatiserad riskbedömning utifrån användarens beteendemönster.

 

Bättre tillgänglighet och säkerhet med molnprodukter

Vi ser ett stort behov hos våra kunder att kunna förstå utmaningarna och möjligheterna som finns med att arbeta mer i molnet när det kommer till tillgänglighet och säkerhet. Det är lätt att falla tillbaka i traditionella tankebanor och begränsa sig, men att öppna upp sig för nya tjänster och produkter ger stora fördelar, framför allt när det kommer till säkerhet. Två tjänster som vi arbetar mycket med ute hos våra kunder är Conditional Access (villkorsbaserad åtkomst) för att säkerställa att endast rätt personer får tillgång till organisationens tjänster och Azure Advanced Threat Protection (ATP), eller Microsoft 365 Defender som den numera heter, som används för att övervaka potentiella hot och attacker. Här samarbetar vi självklart med Enfo Cybersecurity som är experter på området.

Med nya molnprodukter kommer också nya arbetssätt, att lära sig att använda smarta tjänster för att läsa ut relevant information. Vi ser därför att det är viktigt att utbilda våra kunder och tillsammans sätta en strategi för hur de faktiskt väver ihop nya produkter med sin verksamhet för att komma igång och dra nytta av sina investeringar.

 

Många fördelar med Microsoft Endpoint Manager

Det ligger ett stort värde i att kunna hantera klienter på distans för att kunna hjälpa användare oavsett var de befinner sig. För IT öppnas många möjligheter för att effektivisera arbetet med att bevaka och utföra uppdateringar, blockera skadliga sidor och åtgärda fel och brister, vilket såklart är en stor fördel även för användaren. För att bygga vidare på den nya arbetsplatsen är det också viktigt att tänka på hur användaren loggar in på datorn både på ett smart och säkert sätt. Där spelar Windows Hello en viktig roll då det är betydligt säkrare än traditionella inloggningsmetod med användarnamn och lösenord.

Samtidigt kommer Microsoft med många nya produkter, bl.a. ”Tenant Attach” som underlättar för servicedesk att gå från konsol till webbportal för att utföra många åtgärder och ”Endpoint Analytics” som samlar produktivitetsinformation från enheter, vilket gör att man kan ta mer datadrivna beslut. Exempelvis kanske det visa sig i rapporten att en viss hårdvara eller inställningar har upprepade problem som medför att användaren inte kan jobba effektivt, vilket i sin tur gör att man enklare kan ställa olika alternativ mot varandra och ta bättre motiverade beslut.

 

Viktigt att våga ta steget och testa nya arbetssätt

Alla organisationer befinner sig i olika faser av molnresan, där vissa har år av arbete framför sig för att bli helt molndrivna, och andra är redan där. En stor utmaning för våra kunder är att hänga med i dagens höga utvecklingstempo och förstå nyttan med alla nya produkter och tjänster. Mitt största tips för att tackla den utmaningen är att vara öppen, testa och implementera nya funktioner ganska snabbt– oftast är det inte förrän du använder produkten som du vet vilken nytta den gör i din organisation. Dessutom går alltid att stänga av en tjänst om det visar sig att den inte ger någon effekt för er verksamhet.

”Tänk dig att lösning för hantering av enheterna motsvarar en vanlig verktygslåda med hammare, mejslar, tänger och mycket mer. Du vet sällan exakt när du kommer behöva använda ett visst verktyg men den dagen det behövs är du väldigt glad att du redan har det på plats.”

För att hantera enheter vill du ha så mycket information tillgänglig som möjligt. Med en bred verktygsportfölj har du ofta samlat in allt du behöver veta. Därför är det en god idé att gå från att bara snacka om ”det här och det här ska vi ha” till att faktiskt köra igång och testa. 

 

Mattias tips för en smartare arbetsdag!

  • Om du precis som jag arbetar hemifrån är det viktigt att se till att ha en bra arbetsplats! Skapa en trevlig stämning omkring dig och sitt på en skön stol
  • Kom också ihåg att prata med dina kollegor, avsätt lite tid varje dag för att vara social, ställ frågor och bibehåll kontakten för att känna dig mindre isolerad
  • Min kollega Andreas hade också ett kanontips; frigör tid för pauser, sträck på dig och hämta en kaffe mellan dina möten. Jag har förmånen att ha ett eget kontorsrum hemma och går ofta och kokar kaffe för att få många mikropauser
  • Ta tillfället i akt att maximera din fritid. För många av oss har tid frigjorts som tidigare gått åt att pendla till kontoret, nu kan vi hitta på fler saker med våra familjer, spendera mer tid utomhus, ta en lunchpromenad, träna eller varför inte satsa på att bli proffs på din hobby?

 

Mattias Fors jobbar som Technical Lead & Architect Modern Client Management på Enfo

Mattias.Fors@enfogroup.com

Linkedin

Blogg

Dela