Skip to main content

Bild

enfo
Blogg

Trendspaningar med Modern Workplace – Förenkla molnresan med Microsoft 365

Sektioner

Niklas

Text

I den här serien av bloggar berättar några av Enfos specialister inom området Modern Workplace om vad de har på gång just nu, vilka trender de ser ute hos våra kunder och var de största möjligheterna och utmaningarna ligger. De delar också med sig av sina bästa tips för en smartare arbetsdag.  

I den här bloggen delar Niklas Karlsson, lösningsarkitekt inom Microsoft 365 och Azure med sig av sina insikter kring den moderna arbetsplatsen.   

Ta kontroll över företagets identiteter – Identitetsresan är viktigare än någonsin

Våra kunder står idag inför många utmaningar på sin resa till molnet och en av de största utmaningarna är att ta kontroll över sina identiteter. På Enfo arbetar vi mycket tillsammans med våra kunder med att ta fram strategier för att göra molnresan så smidig och säker som möjligt. Idag har en användare på ett företag vanligtvis konton i många olika system, både i molnet och on-premise. Det blir därför oerhört viktigt att företaget har kontroll på processerna och har en fungerande livscykelhantering kring sina användare både när det gäller onboarding och när någon byter roll inom bolaget, men framför allt vid offboarding när en person slutar på företaget.   

Fusioner & Förvärv (Mergers and Aquisitions)

Under de senaste 20 åren har vi på Enfo hjälpt våra kunder att migrera IT-miljöer i samband med fusioner och förvärv. Det som tidigare handlade om att fysiskt flytta servrar, kopiera data eller flytta användare till ett nytt Active Directory och e-postsystem har idag övergått till att mer handla om att flytta användare och data mellan och inom olika molntjänster som till exempel Google, Amazon och Microsoft 365. Det innebär förutom de tekniska utmaningarna även förändring i arbetssätt hos slutanvändaren. Vi på Enfo har lång erfarenhet av stora migrering- och förändringsprojekt där vi även hjälper våra kunder att få valuta för det de betalar för genom att förbereda slutanvändarna för det nya, moderna arbetssättet.

Nya metoder för smidiga migreringar

I migreringsprojekt, och kanske framför allt när det gäller fusioner och förvärv, har en av utmaningarna varit att snabbt etablera provisionering av användare till den nya miljön. Med Azure AD Cloud provisioning som är en modernare och molnbaserad variant av Azure AD connect som Microsoft nyligen lanserat underlättats processerna genom att man numera kan provisionera användare från flera AD domäner och Azure AD tenants samtidigt. Personligen ser jag också fram emot Microsofts planerade implementation av Cross tenant mailbox migration i Exchange online, vilket kommer underlätta arbetet med att flytta mailboxar mellan olika Office 365 miljöer avsevärt även utan verktyg från en 3:e part.

Niklas tips för en smartare arbetsdag!

  • Använd och utforska funktionerna i Microsoft ToDo. Samla alla dina uppgifter i en enda app på alla dina enheter där du får en enkel överblick av uppgifter från dina Microsofttjänster, till exempel flaggade email och uppgifter i Outlook och uppgifter som är tilldelade till dig i Microsoft Planner.
     
  • Microsoft Delve är ett utmärkt verktyg för att hitta den information du söker. Delve visar personligt anpassad information om det som händer i Office 365 och använder sig av maskininlärning för att hitta det just du behöver så att du själv slipper leta. I Delve kan du bara se de dokument och information i Office 365 som just du har behörighet till, riktigt smart!
     
  • Avslutningsvis vill jag påminna om hur viktigt det är att ta pauser även nu när många, precis som jag, arbetar mestadels hemifrån. Det är alldeles för lätt att fastna länge framför datorn. Boka in tid för promenader och träning, vi på Enfo Modern Workplace kör just nu en promenadutmaning – kanske är det något som du kan göra med dina kollegor också?  

 

 Niklas Karlsson

Solution Architect Microsoft 365

niklas.karlsson@enfo.se

linkedin

 

Håll utkik för nästa inlägg i den här bloggserien där vi på Enfo Modern Workplace delar med oss av våra spaningar och bästa tips för en smartare arbetsdag!  

 

Dela