Skip to main content

Bild

Image

Enfo
Blogg

Trendspaningar med Modern Workplace – Insikter och automatisering: två stora fördelar med en molndriven verksamhet

Sektioner

Image

Alexander

Text

I den här serien av bloggar berättar några av Enfos specialister inom området Modern Workplace om vad de har på gång just nu, vilka trender de ser ute hos våra kunder och var de största möjligheterna och utmaningarna ligger. De delar också med sig av sina bästa tips för en smartare arbetsdag.

 

Den här gången är det Alexander Wetterberg, Service Delivery Manager & Stream Lead inom området ”Get smarter by Insights” på Enfo som delar med sig av sina insikter kring den moderna arbetsplatsen.

Skapa förutsättning för en trygg vardag i en värld av distansarbete

Att anpassa och säkerställa en säker arbetsplats i följderna av den rådande pandemin är något många företag står inför sedan distansarbete blivit en del av vår vardag. I vissa städer/länder börjar man nu öppna upp för att de anställda skall få komma tillbaka till kontoret, och frågan är vilka påföljder det kan få på den moderna arbetsplatsen? Hur kan man säkerställa att de anställdas enheter har underhållits och är säkra att återanslutas in på företagets nätverk? Dessa frågeställningar tror jag att många företag funderar på hur man skall hantera. I vissa fall kanske den tekniska infrastrukturen som erbjudits inte kunnat möjliggöra hantering av enheter utanför förtagets nätverk, vilket i sin tur även medför en begränsad insikt i enheternas säkerhetsnivå. Några av de dessa delar har vi på Enfo jobbat med under året för att stötta våra kunder genom de utmanande tider som är just nu.

 

Säkerhetsuppdatera var än användarna befinner sig 

Ett av de goda initiativen vi på Enfo arbetat med tillsammans med en av våra kunder är att använda delar av Microsoft molnfunktionalitet för att säkerställa att förtagets enheter följer den planerade livscykeln för säkerhetsuppdateringar oavsett om det är ett privat, publikt eller företagets egna nätverk den anställda är uppkopplad på. På så vis kan företaget hantera en del av den risk distansarbete medför och samtidigt ta ett steg närmare ett modernare arbetssätt. 

 

Insikter för att kunna agera effektivt

För att kunna agera på säkerhetsrisker behövde kunden ha regelbundna underlag för att kunna bedöma säkerhetsnivån på sina medarbetares enheter. Automatisering och visualisering av information i Power BI blev den lösning som vi tillsammans med kunden satsade på. Här samlades olika typer av information till ett gemensamt gränssnitt där kunden får en övergripande bild av risknivån samt möjligheten att djupdyka ner i detaljerna. 

Med olika delar av Microsofts teknologi har Enfo således skapat förutsättningar för kunden att upprätthålla en god säkerhetsnivå på medarbetarnas klienter oavsett plats, samt kunnat erbjuda kunden goda insikter hur deras verklighet faktiskt ser ut genom ett modernt och användarvänligt sätt. Det ökar möjligheterna att på ett smart och effektivt sätt agera på dessa insikter. 

 

Microsofts PowerPlattform stärker användarna i deras vardag  

Ett annat område som alltid är på tapeten är affärsautomation där vi tillsammans med våra kunder hjälper till att automatisera och optimera deras processer för att skapa en mer effektiv tillvaro i vardagen. Det kan vara allt från IT’s egna processer till att stödja andra olika delar inom en verksamhet som t.ex. HR’s on/off-boarding processer. Microsofts svar på detta är deras ”low-code plattform” PowerPlattformen som innehåller Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents och Power BI där det kontinuerligt händer spännande saker. Till exempel nu under Microsoft Ignite där flera nyheter kring Power Automate lanserades. Läs mer om några av nyheterna här! 

 

Alexanders tips för en smartare arbetsdag!

  • Jag likt många andra arbetar just nu mestadels hemifrån och mitt tips är att säkerställa att du har en arbetsplats som motsvarar den du har på kontoret. Det är viktigt med ett riktigt bord, en go skrivbordsstol och, kanske det viktigaste, en UPS för kaffemaskinen om strömmen går!
  • Skapa en rolig atmosfär med Microsoft Teams! Vet inte hur många möten jag varit på där stämningen höjts av alla roliga bakgrundsbilder och effekter som går att skapa. Har ni ännu inte börjat använda Microsoft Teams så är det dags nu!
  • Är du konstant trött på tråkiga administrativa sysslor? Kolla in alla smarta, nästintill färdiga lösningar som finns i Power Automate. Kanske kan du frigöra massvis med tid till något mycket mer spännande? 
  • Om du har möjligheten - ta chansen att kompetensutveckla dig!

Alexander Wetterberg

IT Service Delivery & Team Manager, Enfo

alexander.wetterberg@enfogroup.com

LinkedIn