Skip to main content

Bild

Enf
Blogg

Trendspaningar med Modern Workplace – samarbete, AI och förändringsresor

Sektioner

Andreas

Text

I den här serien av bloggar berättar några av Enfos specialister inom området Modern Workplace om vad de har på gång just nu, vilka trender de ser ute hos våra kunder och var de största möjligheterna och utmaningarna ligger. De delar också med sig av sina bästa tips för en smartare arbetsdag.

 

I den här bloggen delar Andreas Eriksson Hammar, Technical lead för vårt utvecklingsteam och lösningsarktiekt inom Office 365 med sig av sina insikter kring den moderna arbetsplatsen.

 

Flexibilitet, säkerhet och effektivitet – 3 nyckelord just nu

Det har aldrig tidigare varit lika viktigt att ha tillgång till smarta verktyg för digital kommunikation och samarbete som det är idag. Våra kunder står alla inför utmaningar som handlar om att arbeta mer i molnet för att möjliggöra flexibla, säkra och effektiva arbetssätt. Mitt team arbetar idag med en handfull olika kunder som vi underlättar den digitala resan för genom att skapa effektiv samverkan i Microsoft Teams, smartare och säkrare dokumenthantering samt intelligenta intranät i SharePoint Online och etablera strategier för säkerhet och livscykelhantering.

 

Från silotänk till helhetstänk 

Den moderna arbetsplatsen är ett kliv från silosystem där varje tjänst, program och app arbetar för sig själv till en helhetslösning där verktygen är integrerade för en sömlös upplevelse. Många av våra kunder är redan familjära med Microsofts applikationer som Teams, OneDrive, Outlook och kanske har ett intranät i SharePoint men saknar en strategi för hur de ska användas och integreras med varandra.

Vårt arbete handlar alltså inte bara om att bygga nya smarta och säkra lösningar, utan också om att stötta förändringsresan från gamla arbetssätt till nya - och samtidigt få användarna att förstå hur helheten hänger ihop. Det är ofta den största utmaningen vi ser ute i organisationer idag.

 

Största utmaningen: Förändring

Att bygga ett system är enkelt, det finns massvis med vägar att välja när det kommer till verktyg och lösningar inom automation, kommunikation och säkerhet som är jättebra, men att faktiskt få människor att ändra sina sätt att arbeta är desto svårare. Vi arbetar aktivt med kommunikation och utbildning i förändringsresan för att introducera, informera om och etablera nya vanor hos användare för säkert och effektivt arbete. I sammanhanget blir den tekniska lösningen den lilla utmaningen och den organisatoriska förändringen den stora utmaningen.

 

Många möjligheter med Microsofts Power Plattform

Vi på Modern Workplace arbetar i första hand med Microsofts tjänster och produkter som ständigt uppdateras för att matcha dagens behov. Särskilt skulle jag vilja lyfta Power plattformen som öppnat upp för möjligheten att bygga egna low- eller no-code lösningar. Att kunna bygga sina egna appar och arbetsflöden utan att behöva teknisk expertkunskap ger en stor möjlighet för många verksamheter att exempelvis automatisera processer. Man får inte glömma att kunden är expert på det de gör och deras processer. Vi kan visa och hjälpa till med att automatisera processer men på sikt är det något kunden många gånger kan göra själv.

 

AI och Tasks effektiviserar arbetsdagen

En annan spännande del av Microsofts tjänster som jag personligen följer med stort intresse är Microsofts Project Cortex. Project Cortex är ett nätverk som bygger kopplingar mellan information (webbsidor, dokument, filmer, presentationer, m.m) i en organisation med hjälp av avancerad AI. Med hjälp av dessa kopplingar organiseras information automatiskt kring olika ämnen och görs lättåtkomlig för användare och grupper baserat på profiler. Det är häftigt att se hur effektivt AI motorn arbetar för att göra relevant information tillgänglig i hela Microsoft 365 för rätt person och vid rätt tillfälle.

Sedan får vi heller inte glömma Tasks som lanserats i Microsoft Teams som hämtar alla uppgifter du blivit tillägnade på en och samma plats. Det kommer underlätta enormt mycket för mig och mina kollegor att få en överblick över vad som behöver göras när i alla våra projekt.

 

Andreas tips för en smartare arbetsdag!

  • Använd och utforska de smarta funktionerna i de digitala verktyg som du har tillgång till i Office 365. Det finns massvis med bra inbyggd AI som effektiviserar arbetet. Lär dig hur du får Excel att räkna automatiskt åt dig, hur du klistrar in slides i PowerPoint utan att öppna källpresentationen eller översätt text direkt i Word med det inbyggda översättningsverktyget
     
  • Frigör tid i din kalender för pauser genom att boka in möten som är 50 minuter istället för 60. Finns funktionalitet i Outlook så detta sker per automatik. Särskilt nu när vi är många som jobbar hemifrån är det viktigt att sträcka på benen och hämta en kopp kaffe innan vi ger oss in i nästa spännande möte med ny energi. Googla “Respite time in between back to back Meetings on Outlook Calendar”
     
  • Synka SharePoint bibliotek i OneDrive for Business. Funkar naturligtvis även med Teams och numera kan man även arbeta lokalt med synkade filer som har obligatoriska metadata, något som var hopplöst besvärligt förut.

 

Andreas Eriksson Hammar arbetar som Technical Lead & Solution Architect Office 365 på Enfo

Andreas.ErikssonHammar@enfogroup.com

LinkedIn

 

Dela