Skip to main content
Nyheter

Mentorskap höjer it-kompetensen hos lärare i Kenya

Sektioner

Enfo's Daniel Deimert together with IT teacher Moses Kisilu and colleagues outside their school in Lunga Lunga, Kenya.

Text

Utmaningarna för lärare på den kenyanska landsbygden är stora. Undervisningen kan avbrytas när som helst på grund av elavbrott och kunskapen kring exempelvis Windows är ofta låg. Genom Enfos samarbete med ideella svenska organisationen From One To Another är Daniel Deimert, säkerhetsexpert på Enfo, mentor för it-läraren Moses Kisilu i Lunga Lunga. 
 

From One To Another arbetar med att skapa förutsättningar för individer och samhällen i Kenya att resa sig ur fattigdom. Strategin är att bland annat att skapa kvinnocenter där flickor och kvinnor får stöd och utbildning inom hälsa, språk och företagsamhet. På det sättet kan en mor ge sin dotter möjligheten att studera, vilket skapar en god spiral som gynnar både familjen och byn. 

Genom samarbetet med From One To Another bidrar Enfo med it- och säkerhetsexpertis, bland annat till en gymnasieskola i Lunga Lunga, och får också möjlighet att hjälpa till på plats. Förutom att dela med sig av expertis skänker Enfo också datorer och mobiltelefoner till regionen.

Daniel Deimert är CISO, chief information security officer, på Enfo och ger stöd året runt till it-läraren Moses Kisilu. Med Daniel som mentor får Moses vägledning kring allt från hur han kan nyttja Microsofts verktyg på bästa sätt i undervisningen till att skapa en säkrare it-miljö på skolan. 

”I mitt fall handlar det mycket om att hjälpa till med att öka it-kompetensen i undervisningen. Det kan till exempel handla om att visa hur de kan använda programvaror inom Office-paketet i sitt arbete, eller att sätta upp adminkonton åt lärarna så att elever inte kommer åt skolans system. Något som hos oss ofta är en självklarhet,” säger Daniel Deimert, CISO på Enfo.

Moses Kisilu

Text

Stöd på plats är en win-win

När Daniel var på plats i Lunga Lunga fick han möjlighet att arbeta nära Moses under en veckas tid, vilket var ett välkommet komplement till deras nästintill dagliga kontakt via mejl och WhatsApp. 

”Det it-stöd jag får är mycket värt både för mig personligen och för mig som lärare. Vårt mål är att bli bättre på it överlag och framöver kunna starta fler egna it-projekt. För tillfället arbetar vi intensivt för att sprida initiativet ytterligare över hela landet,” säger it-läraren Moses Kisilu i Lunga Lunga.

Moses menar att de ofta ställs inför problem som kräver kreativa lösningar. Exempelvis slukade delvis en uppdatering av Windows all mobildata så snart en dator slogs på i en lektionssal. Lösningen blev att med Daniels stöd stärka upp 4G-infrastrukturen och WiFi med en Raspberry Pi som installerades som ett filter mellan dator och router. Därefter skapade de ett enkelt diagram över hur mycket data som användes och av vilken enhet för att få en bättre kontroll över skolans mobildata.

”Det spelar inte någon roll vilken expertis du sitter på. Vi på Enfo bidrar med it-expertis, andra bolag bidrar med kunskap inom ekonomi eller handel. Och det ger tillbaka. Du får förståelse för en annan kultur och hur de lever. Men även hur man behandlar människor, framför allt hur man visar tacksamhet och omtanke. Att bidra till en god utbildning för alla runt om i världen är också en viktig del i vårt hållbarhetsarbete,” säger Daniel Deimert.

 

För mer information, kontakta:
Stina Thor, Sr. Communications manager, Sverige
Enfo
Tel: 070-214 3324
E-post: stina.thor@enfogroup.com 

 

From One To Another
From One To Anothers vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja kenyanska flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats. From One To Another (FOTA) är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. FOTA verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav. www.fromonetoanother.se

 

Enfo
Datadriven transformation​
Enfo är ett nordiskt IT-tjänstebolag som möjliggör datadriven transformation för sina kunder. Vi stödjer våra kunder med olika plattformar, informationshantering och affärslösningar för att skapa intelligentare affärsverksamhet. Vi både utvecklar och driver digitala lösningar, och stödjer våra kunder i att lyckas med komplexitet. Vi är 900 nischade experter som jobbar för en intelligentare värld där teknologi stärker individer, affärer och samhällen.​
enfo.se

Dela