Hoppa till huvudinnehåll
Meny
Pressmeddelanden

Enfo utvecklar ny integrationsplattform för Skellefteå kommun – skapar större digitala förutsättningar

Skellefteå kommun, med drygt 72 000 invånare, står inför en kraftig befolkningstillväxt. Det ställer höga krav på en ökad digitalisering. För att utveckla och samordna sin it-infrastruktur har man nu tagit hjälp av it-tjänstebolaget Enfo.

Skellefteå kommun är en av landets mest expansiva kommuner där det också investeras mest per capita. Kommunen väntar en befolkningstillväxt på cirka 20 procent redan 2030, och intresset för norra Sverige är generellt stort då över 1 000 miljarder kronor väntas investeras i regionen.

För att hantera det ökade kravet på digitalisering som en så kraftig expansion kräver har man inlett ett samarbete med it-tjänstebolaget Enfo kring en helt ny integrationsplattform. Målet är att det ska bli betydligt enklare att hantera information och därmed kunna erbjuda snabbare service och bättre digitala tjänster.

– Både kommuninvånare och medarbetare förväntar sig att verksamheten följer med i den tekniska utvecklingen, med allt bättre och smidigare lösningar samt tillgänglighet dygnet runt. Genom samarbetet med Enfo och vår nya integrationsplattform får vi bland annat möjlighet att fatta bättre beslut baserat på våra data, säger Michael Carlberg Lax, CIO på Skellefteå kommun.

Michael Carlberg Lax förklarar att man börjat från grunden med det digitala arvet, som tidigare varit ett hinder för omställningen då teknikutveckling varit utspridd på olika förvaltningar. I dag har man kunnat samla ansvaret för viktiga digitala byggblock till en och samma avdelning, vilket leder till flera fördelar.

– Skellefteås ambition är att använda digitaliseringen som en hävstång för att klara den snabba tillväxten. Som ett steg i att utveckla platsen genomförs därför omfattande satsningar på digital informationsförsörjning för att frigöra data som tidigare varit inlåsta. Bättre tillgång till information förväntas leda till nya tjänster och innovationer kopplade till hållbar mobilitet, elektrifiering och byggande, säger Michael Carlberg Lax.

Den nyutvecklade integrationsplattformen består av tre huvudsakliga delar: en API-hantering i IBM-miljö som används för att kontrollera och analysera API:er, en så kallad integrationsbuss som gör att information kan flöda säkert mellan applikationer samt en meddelandebaserad plattform.

– Att vara med på Skellefteå kommuns digitala tillväxtresa är oerhört inspirerande. Vi har arbetat nära kommunen med att ta fram en integrationsmiljö som är skalbar och som gör det smidigt och enkelt att hitta den information som behövs. Fokus har också varit på att underlätta och effektivisera kommunens arbete med förbättring och utveckling av tjänster, säger Fredric Travaglia, verksamhetsarkitekt på Enfo.
 

För mer information, kontakta:

Stina Thor, kommunikationsansvarig
Enfo
Tel: 070-214 3324
E-post:
 stina.thor@enfogroup.com

Michael Carlberg Lax, CIO
Skellefteå kommun
Tel: 0910-73 50 00
E-post: michael.carlberg.lax@skelleftea.se

 

Om Enfo

Datadrivna affärer - Resultaten du vill ha, människorna du älskar att arbeta med
Enfo är ett nordiskt IT-tjänstebolag med över 800 digitala experter. Med vår kunskap inom digital trust, data och analytics, applikationer, integration och managed services både utvecklar och driver vi IT-lösningar i molnet. Vi satsar på samarbete och tar ansvar i allt vi gör. Vi arbetar för en mer hållbar och intelligent värld där teknologi stärker människor, affärer och samhällen och stöttar deras utveckling. enfo.se 

 

Om Skellefteå kommun

En hållbar plats för en bättre vardag. Så lyder vår vision för ett framtida Skellefteå som plats att verka och bo på. Omvandlingen av Skellefteå är del av en större rörelse som både sker i vår region och som drivs på av globala megatrender. Dessa inkluderar bland annat effekten av klimatförändringar, digitalisering, elektrifiering och det uppkopplade samhället.

Den ger oss en gemensam framtidsbild och sätter riktningen för vårt arbete. För att stärka utvecklingen mot visionen har vi ett mål om att växa till 90 000 invånare år 2030. Snabb tillväxt gör att vi kan ta till vara de stora möjligheter som senaste årens industrisatsningar fört med sig, och med hjälp av dessa skapa en långsiktigt hållbar utveckling av platsen. skelleftea.se

Dela