Hoppa till huvudinnehåll
Meny
Pressmeddelanden

Enfo i samarbete med Ljusgårda för att skala upp hållbar salladsproduktion

Foodtech-bolaget Ljusgårda odlar, paketerar och distribuerar sallad i en av de största inomhusbaserade vertikalodlingarna i världen. Företagets kraftiga tillväxt sedan starten 2018 har skapat ett behov av att säkra processer för underhåll av utrustning och driftsäker produktion inför en framtida uppskalning – något som IT-tjänstebolaget Enfo nu hjälper till att implementera.

Sallad är generellt sett inte gynnsamt att odla i Sverige, mestadels på grund av det kalla klimatet. Genom odling i kontrollerade former har Ljusgårda skapat en metod för att odla sallad i stor skala året runt, utan bekämpningsmedel och med drygt 90 procent lägre vattenförbrukning än traditionell odling genom ett cirkulärt vattensystem. Skördarna optimeras med rätt mängd ljus, näringsämnen, temperatur och bevattning vilket förbättrar produktens smak, textur och hållbarhet.

Ljusgårda är i dag störst i Sverige inom vertikalodling och även en av de största aktörerna i världen. Bolaget har över 90 anställda i Tibro och levererar omkring sex ton sallad per vecka till bland annat cirka 250 ICA-butiker över hela landet samt Axfoods butiker Hemköp och Willys. Ambitionen är att i framtiden skala upp produktionen med ytterligare fabriker utöver dagens fabrik i Tibro på 7000 kvadratmeter. 

Under hösten 2022 inleddes samarbetet med Enfo för att säkra hela leveranskedjan, från frösättning till paketering och distribution. Tillsammans med Enfo har Ljusgårda bland annat genomfört en genomlysning av företagets utrustning, underhåll och arbetssätt, vilket innefattar kartläggning och klassificering av maskinparken samt kompetenskartläggning. Dessutom har Enfo implementerat sitt underhållssystem Efecto för att minimera sårbarheter under Ljusgårdas fortsatta tillväxt.

– Har man inte storskalighet på den här marknaden kommer man inte överleva. Därför ser vi fram emot ett fortsatt samarbete med Enfo i vår framtida uppskalning. Deras expertis har säkerställt att riskerna i våra produktionsled och arbetssätt minimeras och det blir också ett viktigt stöd i vår snabba tillväxt framåt. Både Ljusgårda och Enfo har erfarenhet från storindustri och detta är en avgörande komponent för vår tillväxtresa, säger Niklas Tjäder, produktionsansvarig på Ljusgårda i Tibro.

Tillsammans med Enfo har man också kunnat säkerställa en effektiv och planerbar produktion. Detta gör det möjligt för Ljusgårda att leverera exakt samma mängd och kvalitet vid varje leverans, vilket också utgör en viktig del för Ljusgårdas expansion.

– Vi är glada att kunna bidra till Ljusgårdas fortsatta utveckling genom att säkra hållbara processer och produktionsflöden genom hela livscykeln. Vi har samarbetat tätt med Ljusgårda och har bland annat gjort verksamheten mer teknikfrämjande inom exempelvis underhållsarbetet. Det är avgörande för att bibehålla konkurrenskraft på dagens marknad, säger Håkan Östholm, seniorkonsult på Enfos affärsenhet Strategic Asset Management i Skövde.

 

Foto: Ljusgårda

För mer information, kontakta:

Stina Thor, Sr. Communications Manager and Sustainability lead
Enfo
070-214 3324

stina.thor@enfogroup.com

Niklas Tjäder, produktionsansvarig
Ljusgårda
0739-61 11 30

niklas.tjader@ljusgarda.se

 

Om Enfo
Enfo är ett nordiskt IT-tjänstebolag med över 800 digitala experter. Med vår kunskap inom digital trust, data och analytics, applikationer, integration och managed services både utvecklar och driver vi IT-lösningar i molnet. Vi satsar på samarbete och tar ansvar i allt vi gör. Vi arbetar för en mer hållbar och intelligent värld där teknologi stärker människor, affärer och samhällen och stöttar deras utveckling.
enfo.se

 

Om Ljusgårda
Ljusgårda odlar svensk sallad med gott samvete året runt. Bolaget specialiserar sig på att bygga ekosystem inomhus för att skapa en kontrollerad miljö med optimala odlingsförhållanden för varje specifik planta, 365 dagar om året. Ljusgårda har höga tillväxtambitioner både i Sverige och globalt. Bolaget grundades 2018 och rankas i dag som ett av världens hetaste foodtechbolag, med välrenommerade och långsiktiga investerare som tillsammans med teamet tagit sikte på att Ljusgårda ska bli världsledande i sin bransch.
ljusgarda.se

Dela